Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Pranić: Ivica Pandžić je pet godina primao nezakonito plaću i oštetio Grad Vrgorac za skoro milijun kuna

Ante Pranić: Ivica Pandžić je pet godina primao nezakonito plaću i oštetio Grad Vrgorac za skoro milijun kuna

Riječ je o bivšem savjetniku gradonačelnika i dugogodišnjem predsjedniku HDZ-a Vrgorac

Novi gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, izabran s Nezavisne liste mladih kojemu je podršku dao i Most uputio je molbu Ministarstvu uprave da žurno reagiraju i provedu inspekcijski postupak zbog osnovane sumnje u nezakonite postupke u vrgoračkoj gradskoj upravi.

- Bivši savjetnik gradonačelnika Borislava Matkovića i dugogodišnji predsjednik HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić, pet godina je primao plaću protuzakonito i time oštetio Grad Vrgorac za 996.488,00 kuna - ističe Pranić.

Povrh svega, napominje Pranić, njegov prethodnik Rudolf Grljušić je dobio odgovor Ministarstva uprave u studenom prošle godine, ali ništa nije poduzeo već je slučaj zataškan.

- To me najviše začudilo, što je Grljušić znao za nezakonitost i umjesto da to prijavi, on je slučaj stavio u škafet - zateklo je Pranića.

Svu dokumentaciju će pak Pranić predati DORH-u.

Ukratko, Matković je Pandžića sa srednjom stručnom spremom koji ima zaposlio 2010. godine, bez javnog natječaja na radno mjesto savjetnika za urbanizam, graditeljstvo, zaštitu okoliša i komunalne djelatnosti, bez obzira  što to radno mjesto nije postojalo u sistematizaciji poslova.

U svibnju prošle godine kao predsjednik Gradskog vijeća Pranić je poslao upit Ministarstvu uprave i nije dobio odgovor.

Ali, odgovor je dobio Grljušić i Pranić je to otkrio kada je počeo raditi kao gradonačelnik.

- Ivica Pandžić, sukladno Zakonu o službenicima i namještanicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te Pravilniku o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Vrgorca ne spada ni pod kategoriju službenika ni namještanika te njegovo radno mjesto nije propisano sistematizacijom radnih mjesta Vrgorca, a nije zaposlen temeljem javno objavljenog natječaja što je inače zakonska obaveza za prijem službenika i namještanika - odgovorilo se Grljušiću koji je zapravo bio u nedoumici treba li Pandžiću isplatiti otpremninu.

Nakon što mu je Grljušić dao otkaz, u siječnju ove godine Pandžić je podnio tužbu zbog 'nezakonitog otkaza'.

Bivši savjetnik ostao nam je nedostupan na telefonske pozive, ali je slučaj prokomentirao  Željko Primorac, novi predsjednik HDZ-a Vrgorac.

Primorac ističe kako su vjerovali da će se gradonačelnik držati slogana i gledati budućnost.

- Očito se ne zna nositi s problemima s kojima nije dorastao, pa skreće fokus s vlastitih grešaka i propusta koje je napravio. Svoga je oca postavio u odbore u Gradskom vijeću, poslove legalizacije daje svojim prijateljima, službeno vozilo je dao prijatelju da vozi, a uz sve je poskupjela cijena vode  - rekao je Primorac.

Dodao je da ako se dogodio propust i ugovor sa savjetnikom sklopljen mimo zakona da je HDZ za to da odgovaraju stručne službe Grada i onaj tko im je takav nalog dao.

- Trebalo bi vidjeti i kakvo je mišljenje  Ministarstvo uprave dalo kad se sastavljao ugovor. Ponavljam, ako se dogodio propust, onaj tko je kriv neka snosi odgovornost - poručio je i naglasio da prethodno treba sačekati da se nadležna tijela oglase.

Pranić je odgovorio na navode Primorca:

- To su notorne gluposti Željka Primorca koji je svoje domoljublje najbolje pokazao time što nije gubio vrijeme i odmah našao sebi mjesto u Konzervatorskom uredu u Splitu, preko HDZ-a i uz pomoć ministra Hasanbegovića.

Vaša reakcija na temu