Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Renić: Sjednicu o zdravstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebali ste održati u Lori ili Rogoznici

Ante Renić: Sjednicu o zdravstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebali ste održati u Lori ili Rogoznici

Županijski vijećnik stranke Pametno je kao najveći problem istaknuo političko kadroviranje

Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o stanju zdravstvene zaštite, vijećnik stranke Pametno Ante Renić kao najveći problem je istaknuo političko kadroviranje i trgovinu, te konstantno shvaćanje pobjede na izborima kao argumenta za podjelu plijena, tj. pozicija.

- Od 2010. godine šaptom su pali svi HDZ-ovi čelnici u županijskim zdravstvenim ustanovama i zasjeli su ljudi iz HGS-a, pa je možda bolje bilo ovu sjednicu o zdravstvu organizirati u Lori ili Rogoznici gdje li je već sjedište Kerumove stranke – zapitao se Renić. Kao primjer naveo je Nastavni zavod za javno zdravstvo gdje je bivša ravnateljica u dva mandata, od 2010. u jeku sanacije Karepovca davala uznemirujuće izjave o kvaliteti zraka u Splitu, a njen oponent iz HDZ-a je davao potpuno oprečne izjave – da je sve u radu.

- Od takve ustanove to je bilo neozbiljno i neprofesionalno, a mi i dalje ne znamo tko je od njih dvoje bio u pravu - rekao je.

Županijski vijećnik stranke Pametno, Ante Renić još jednom je danas istaknuo 'neučinkovitost rada dr. Dragomira Petrica koji je često volio isticati kako je osnovna zadaća Doma zdravlja zadržavanje dostignute razine primarne zdravstvene zaštite i to po Zakonu'.

- No to nije točno, ja ovdje imam Zakon o zdravstvenoj zaštiti gdje se navodi da je Dom zdravlja nositelj zdravstvene zaštite na primarnoj razini i da mora biti sukladna mreži javne zdravstvene službe. A imam i mrežu javne zdravstvene službe, dokument koji je usvojila ova skupština još 2012. godine koji propisuje broj timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – istaknuo je Renić te naveo podatke:

- Prema tim podacima opća/obiteljska medicina ima potrebu za 282 tima, prema izvješću DZ-a imamo ih 231 što znači da nedostaje 51 tim, a 2010. godine smo imali 229, dakle imamo 2 tima više. Odjel pedijatrije: potrebno 40 timova, imamo ih 30, 10 ih nedostaje , a 2010. godine smo imali 32 ili 2 više nego danas. Stomatološki timovi imaju potrebu za 244 tima, trenutno ih je 141, odnosno 103 tima nedostaju, a 2010. godine smo imali 133 tima, odnosno 8 timova više nego danas.

- Da imamo potreban broj liječnika i da su oni koncesionari, sami liječnici bi se borili za svoje pacijente, dizali razinu usluge i svi bismo imali ono što trebamo imati – dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Na kraju svog izlaganja Renić je još jednom podvukao - političko kadroviranje. Onda imamo loše ravnatelje ustanova, loš sustav i loše zdravstvo. Tu sve počinje i završava - zaključio je Renić.

Vaša reakcija na temu