Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ante Zoričić: Trebamo promijeniti glavne gradske urbaniste, oduzeti im dokumentaciju i oformiti komisiju od njihovih mladih kolega iz DAS-a

Ante Zoričić: Trebamo promijeniti glavne gradske urbaniste, oduzeti im dokumentaciju i oformiti komisiju od njihovih mladih kolega iz DAS-a

Milijun kuna svaki od njih košta građane Splita u samo jednom izbornom mandatu

Antu Zoričića, nezavisnog gradskog vijećnika, pitali smo za mišljenje o izmjenama GUP-a. 

S obzirom na broj primjedbi, mislite li da bi se trebala ponoviti javna rasprava o izmjenama GUP-a?

- Na prošlom javnom uvidu svjedočili smo demonstraciji verbalnih vještina kojom su urbanisti izbjegavali odgovore na konkretna pitanja, a to je bilo upravo suprotno njihovoj ulozi za koju su plaćeni. Ako uzmemo izračun bruto plaće onda ćemo doći do iznosa od milijun kuna koliko su svaki od njih koštali građane Splita u samo jednom izbornom mandatu. Postavlja se logično pitanje za što su to oni primali plaću kada je u ovom trenutku pristiglo dvostruko više primjedbi nego li je bilo prvobitnih zahtjeva za izmjenom GUP-a. Smatram da treba ponoviti javni uvid, ali prije toga bi trebalo promijeniti ključni dvojac u urbanizmu Grada (Pejković-Batinić), oduzeti im dokumentaciju, ustanoviti novu komisiju od mlađih urbanista iz Društva arhitekata Splita, te sve pojedinačne primjedbe i zahtjeve koje će oni pregledati i analizirati potrebno je objaviti na web stranici grada Splita. U tom smislu ću dati i takav prijedlog na sjednici Gradskog vijeća.

Što vam je najgore, a što dobro u GUP-u?

- Najgore je što su ogromna područja zabetonirana namjenama koje se nikada neće realizirati. Npr. od Zente do Duilova je tzv. turistička namjena pa ljudi smiju graditi samo hotele. Ako uz hotele Split i Zagreb (Duilovo) hotel napravi i gospodin Andabak, pa onda i privatni vlasnici naprave stotine malih hotela, zar nije predvidivo da će svi propasti? Isto je stanje i s područjima na Mejašima i brojnim drugim lokacijama gdje je određena industrijska zona, a kao da nismo svjesni da je industrija propala. Takva blokada cijelih područja ide na ruku samo povlaštenim investitorima koji smiju graditi stanove i koji su uvijek privilegirani od politike i tzv. 'struke' te bankama koji plasiraju nepovoljne kredite. Oni kojima je zemlja blokirana suludim namjenama moraju stanove kupovati od privilegiranih investitora i to po najvećoj cijeni jer je poznato da je u Splitu veća potražnja stanova od njihove ponude. Dobra strana GUP-a je što on neka područja ipak oslobađa stiska pojedinih lobija, međutim, to je nedovoljno i rekao bih - na kapaljku. 

Hoćete li podržati izmjene GUP-a?

- Podržat ću izmjene GUP-a tek kad vidim logična obrazloženja na svaku pojedinačnu primjedbu koju su uputili naši građani.

Smatrate li da se o poduzetničkim inicijativama treba glasati odvojeno ili 'u paketu'?

- Držim da se o svakoj poduzetničkoj inicijativi treba glasovati odvojeno.

Vaša reakcija na temu