Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Anton Kikaš: Čim smo saznali da hrvatski policajci za obranu moraju kupovati municiju na crno, organizirali smo se i kupili avion oružja

Anton Kikaš: Čim smo saznali da hrvatski policajci za obranu moraju kupovati municiju na crno, organizirali smo se i kupili avion oružja

Mlađe generacije se trebaju ugledati na ovakve primjere, kojih nema puno - rekao je župan Ževrnja

Povodom projekcije igrano-dokumentarnog filma 'Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991.' župan splitsko-dalmatinski primio je glavnog protagonista te redatelja Jakova Sedlara. Scenarij za film u kojem iseljenik Anton Kikaš pokušava pomoći domovini Hrvatskoj na početku rata dopremom oružja, pa prođe i torturu u srpskom zarobljeništvu je napisao Hrvoje Hitrec.

Kako je večeras službeno odsutan zbog Dana turizma, župan je želio, rekao je, primanjem uputiti zahvalu i čestitku velikom čovjeku, domoljubu i čovjekoljubu na velikom činu koji se ne može opisati u nekoliko rečenica.

- Sjećamo se tog teškog vremena kad je naša domovina bila bešćutno napadnuta, a mi smo bili nenaoružani. Gospodin Kikaš je osigurao oružje i imao namjeru pomoći obrani. Nažalost, zbog nacionalne veleizdaje u pojedinim krugovima bio je zaustavljen od strane srpske avijacije, zatočen nekoliko mjeseci i maltretiran. Cijela naša zajednica to treba valorizirati. Posebice mlađe generacije da se ugledaju na takove primjere kojih nema mnogo - kazao je župan.

Vedri Kikaš, na tečnom hrvatskom jeziku, se prisjetio da je cijela priča njegove domoljubne misije počela kada je u srpnju 1991. saznao da hrvatski policajci za obranu moraju kupovati municiju na crno.

- Istog trena sam došao na ideju da trebamo nešto učiniti i da mi kao hrvatska zajednica u Torontu moramo pomoći domovini. Pozvao sam dvojicu mojih prijatelja i ideja je odmah prihvaćena. Duga je to i interesantna priča... - osvježio je neke od detalja koje su ostale zauvijek zabilježene na filmskoj vrpci.

Inače, kao mladić je napustio domovinu neposredno nakon završetka Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

- Ono što me ponukalo da krenem u svijet je da sam tražio slobodu govora, rada i kreiranja i ostvarenje mog životnog sna, da otvorim svoj projektni biro u čemu sam uspio. Više od 40 godina projektirao sam naselja, da vam približim, farme sam pretvarao u naselja. Par stotina naselja sam projektirao - upoznao je sa svojim životnim putem.

Kada je prodao svoj biznis, mislio se posvetiti do kraja svojoj obitelji, ali uskočio je u pomoć hrvatskom programu u Torontu.

- Kad sam osjetio da će se ugasiti prije tri godine i nitko ga nije htio otkupiti, u zadnji čas sam uskočio i otkupio. Od tada svaki tjedan uređujem hrvatski televizijski program, Croatica TV. Nije bilo drugog izbora, ili će se ugasiti ili će se spasiti. I to je jedan moj doprinos promoviranju Hrvatske – naveo je.

Koliko je popularan program posvjedočio je jednom anegdotom.

- Rekao sam mojoj supruzi da hvala Bogu što ne ide sa mnom na hrvatske bankete jer bi joj bilo mučno. Čim uđem vješaju mi se dame, a ja ne mogu oodoljeti pa uzvratim - nasmijao je za kraj.

Na koncu se Sedlar zahvalio županu što je našao vremena i pažnje za posvetiti vrijeme filmu stvaranom četiri godine.

- Sve što mogu kazati je da se nadam da će publika uživati kao što su uživali u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu. Neka ljudi dođu i pogledaju, to će biti najveće priznanje - pozvao je redatelj.

Film 'Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991.' može se pogledati večeras s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

U kratkim crtama, dokumentarno-igrani film pokazuje kako je uz novčanu pomoć hrvatske zajednice Toronta, stavljajući život na kocku, iz Južnoafričke Republike dopremio avionom Boing 707 oružje na aerodrom u Zagreb. JNA je oružje prisilno zaplijenila, jer u to vrijeme, 31. kolovoza, još nije bio uveden embargo na uvoz oružja. Kikaša su pod torturom odveli u vojni zatvor u Beograd, gdje je tri mjeseca odležao u samici, da bi nakon toga bio razmijenjen za uhićenoga generala Aksentijevića.

Vaša reakcija na temu