Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Arsen Bauk: Slažem se s onima koji kažu da je 10. travnja 2015. bio početak kraja splitskog SDP-a

Arsen Bauk: Slažem se s onima koji kažu da je 10. travnja 2015. bio početak kraja splitskog SDP-a

Nadam se da će u svim sljedećim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće SDP biti ako ne prvi, onda najmanje drugi, a ne kao sada peti po broju glasova - vjeruje Bauk

Saborski zastupnik, član Predsjedništva SDP-a i prvi čovjek  županijskih socijaldemokrata Arsen Bauk popratio je predsjedničke izbore među splitskim kolegama. Čestitao je pobjedniku Goranu Koturu i kazao da očekuje upravo ono što je novi predsjednik splitskog SDP-a kazao da su rezultati na posljednjim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće bili iznimka, a ne pravilo.

- Nadam se da će u svim sljedećim izborima SDP biti ako ne prvi,  onda najmanje drugi, a ne kao sada peti po broju glasova. Na tim istim lokalnim izborima županijska lista je pokazala da možemo biti na visokom drugom mjestu, unatoč krizi u gradu. I po broju glasova koje sam dobio u Splitu za župana pokazuju da birača ima, samo na ovim izborima u periodu od 2013. do 2017. godine ljudi koji su obnašali vlast u gradu u ime SDP-a su taj rezultat spustili - kazao je.

Upitan je Bauk osjeća li se suodgovornim za turbulencije, izgubljene glasove i loše rezultate.

- Što se tiče turbulencija, one su počele u Splitu 2010. godine nakon izbora i one su tinjale neko vrijeme. No, s tim i takvim stanjem pobijedili smo 2013. godine. Sve poslije što se događalo bilo je posljedica ne toliko događanja u stranci, nego onoga  nedozvoljenoga starta 10. travnja 2015. godine (tadašnji gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar je na taj datum poslao cvijeće pred spomenik HOS-a, op.a.) kada je i prijeđena  prihvatljiva crta našim glasačima - krenuo je objašnjavati.

Unatoč tome, nastavio je, u Splitu su na parlamentarnim izborima premašivali 30 posto.

- Izgubljeni glasovi se odnose na gradsku razinu. Na županijskoj razini, podsjećam, dobili smo više glasova od Pametnog i Mosta koji su dobili više od nas na gradskom nivou. To je bila jedna situacija koja se dogodila tada na izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće i nikada više se neće dogoditi u Splitu - ustvrdio je Bauk.

Vrlo otvoreno je i odgovorio na konstataciju medija kako mnogi kažu da je upravo 10. travnja 2015 godine bio početak kraja splitskog SDP-a. Još je upitan i da mogu vratiti vrijeme, bi li ranije reagirali prema Ivi Baldasaru i vodstvu splitskog SDP-a.

- Ti koji to kažu s njima se slažem - izravan je Bauk.

A bi li rezultati bili bolji da su reagirali i 'riješili se' se tadašnjeg vodstva splitskog SDP-a već 11. travnja kazao je da ne zna odgovor, ali da je činjenica da su na svim izborima, osim onima za upravljanje Splitom, dobro prošli.

- Prema tome, to što se dogodilo, dogodilo se na izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a u znatno manjoj mjeri na županijskima izborima - zaključio je.

Vaša reakcija na temu