Atraktivni prostor TEF-a u Šibeniku napokon otvoren za investitore!

Atraktivni prostor TEF-a u Šibeniku napokon otvoren za investitore!

Na tom će području biti ono što smo građanima i obećali, a to je jedinstvena urbanistički riješena zona mješovite namjene, poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić

Odlukom šibenskih gradskih vijećnika prostor TEF-a konačno je dobio zeleno svjetlo za nova ulaganja i uključivanje u život grada. Potvrđeno je osnivanje tvrtke Batižele preko koje Grad Šibenik s državom ovladava prostorom bivše Tvornice elektroda i ferolegura. Ovime se ta atraktivna lokacija od 28 hektara površine u zoni mješovite namjene, nakon više od 20 godina blokade, prenamjenjuje u prostor otvoren  zainteresiranim investitorima. 

U novu tvrtku Batižele iz TEF-a prebačeno je zemljište u vrijednosti od 350 milijuna kuna, kao i najveći dio obveza TEF-a. Država će, na račun svojih potraživanja od TEF-a, dokapitalizirati  novu tvrtku i skinuti hipoteke sa zemljišta. Temeljni kapital tvrtke Batižele iznosi 148,5 milijuna kuna, dok vrijednost nekretnina u iznosu od 21 milijun kn ostaje u  tvrtki TEF. Vlada je početkom kolovoza donijela odluku o prihvaćanju projekta Batižele kojim bi se vrijedno zemljišta TEF-a stavilo u funkciju, i to u roku od godinu dana.

U suradnji s Ministarstvom državne imovine Grad Šibenik će nakon provedene podjele s osnivanjem novog društva  i dokapitalizacijom omogućiti povrat ulaganja Grada i države.

- Na području TEF-a bit će ono što smo građanima i obećali, a to je jedinstvena urbanistički riješena zona mješovite namjene. Planira se gradnja hotela i sportskih objekata, produženje plaže, prometno povezivanje i svi ostali sadržaji koji će koristiti Šibenčanima i njihovim gostima - rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić na ovotjednom zasjedanju Gradskog vijeća. 

Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o prostoru veličine 28 ha koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Prema GUP-u na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi se  izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostiteljsko-turistički kapaciteti. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare