Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Baldasar: Dižemo prirez da građanima ne bi pao standard

Baldasar: Dižemo prirez da građanima ne bi pao standard

Kao gradonačelnik moram donositi i teške odluke, bio sam svjestan da će se dočekati na nož

Gradonačelnik Ivo Baldasar objasnio je prijedlog povećanja prireza s 10 na 15 posto, o čemu će odlučivati gradski vijećnici na sjednici u utorak. Kao glavni uzrok naveo je pad prihoda od poreza, i državnu reformu smanjivanjem poreza na dohodak, čime je Grad Split izgubio 65 milijuna kuna.

Raznoraznim mjerama, kazao je, nisu uspjeli premostiti taj gubitak. Država je, podsjetio je, obećala pokriti kompenzacijskim mjerama i do 80 posto taj gubitak, a nije pokrila niti 40 posto. Jedan dio je gradska uprava osiguravala uštedama, ali su i dalje ostali 'kratki' za 35 milijuna kuna po osnovi poreza. 

- To evidentno može utjecati na pad standarda građana. Taj pad direktno utječe na socijalu, komunalu, školstvo, znanost i sport. Ja nisam spreman prihvatiti pad standarda građana Splita i zato smo odlučili povećati prirez - poručio je Baldasar.

U proračun će se povećanjem prireza 'sliti' 16 milijuna kuna koje direktno idu u zdravstvo, socijalu, komunalu, znanost i sport. Konkretno, komunalno uređenje Kile, škola Pazdigrad, dječji vrtić...

Naveo je gradonačelnik i da je državna porezna reforma najviše donijela onima s velikim plaćama, a da će i povećanje prireza osjetiti Splićani s velikim primanjima, oni primjerice iznad 7500 kuna.

- Ne bi bilo opravdano dalje nastaviti ovako, a Split je među zadnjim od većih gradova koji se odlučio na povećanje prireza - govorio je Baldasar više puta ponavljajući da nije spreman prihvatiti pad standarda Splićana.

Naveo je i da se radi o privremenoj mjeri, za koju nema smisla da traje manje od godinu dana.

- Kao gradonačelnik moram donositi i teške odluke, bio sam svjestan da će se dočekati na nož i da oporba mora raditi svoj posao, premda me iznenađuje vrijeđanje, ali nismo svi isti. Nisam populist, ja moram voditi grad i ne mislim baš otići – zaključio je gradonačelnik.

Spomenuo je i kako oporba govori o financiranju projekata iz EU fondova, ali da postoje stvari koje nije moguće tim putem rješavati. 

Mediji su se dotaknuli i zapošljavanja, na što je Baldasar slikovito kazao da je stanje 'nula nula', broj pridošlih je jednak onima koji su otišli, izuzev prometnog redarstva na što ih je zakon prisilio. 

Osim Baldasara, dogradonačelnik Goran Kovačević je objasnio projekt modernizacije javne rasvjete.

- Ne radi se o nikakvom zaduživanju nego o robnom kreditu. Iz ušteda će se vratiti cjelokupna investicija, a na koncu će nam stizati o do 80 posto manji računi za struju. Privatni investitor bi financirao projekt, a gradska uprava bi u 8,2 godine vratila kroz uštede – objasnio je dogradonačelnik.

U ovom trenutku, kazao je, ne postoji niti jedan natječaj kojim bi se ovaj projekt financirao iz EU sredstava, ali kada bi se raspisao, aplicirali bi na njega.

Vaša reakcija na temu