Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Baldasar: Muzej Domovinskog rata u Splitu možda budemo gradili javno-privatnim partnerstvom

Baldasar: Muzej Domovinskog rata u Splitu možda budemo gradili javno-privatnim partnerstvom

Vrijednost projekta je između 40 i 50 milijuna kuna, a Grad je od države zatražio zemlju na Poljudu

Muzej Domovinskog rata u Splitu trebao bi se graditi na Poljudu, kod Lore, a to državno zemljište Grad traži od DUUDI-ja. Vrijednost projekta je između 40 i 50 milijuna kuna, a ideja je da se sredstva namaknu iz gradskog i županijskog proračuna, donacijama, ali i privatnim ulaganjem.

- Možda je rješenje javno-privatno partnerstvo kojim bi privatnik sagradio objekt, a mi bismo mu nekoliko godina otplatili gradnju – rekao je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

- Radilo bi se o modernom interaktivnom muzeju, sličnom onom o Sinjskoj alci, kojega bi vodili branitelji. Ideja je da oni osobno svjedoče što im se događalo i da to bude pravi način da se prezentira istina o Domovinskom ratu - rekao je gradonačelnik, dodavši da će pripremne radnje trajati sigurno dvije godine.

Podršku je dala i Splitsko-dalmatinska županija.

- Zadnji je trenutak da se pokrene ovako važan projekt, mnogo je artefakata na rubu propadanja. Moramo mlade upoznati s teškim vremenima stvaranja i oslobađanja hrvatske države - poručio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

- Tužna je činjenica da je samo pet posto školskih sati povijesti posvećeno Domovinskom ratu, a po mom mišljenju treba jedno cijelo polugodište. Goloruki ljudi su se žrtvovali da bi mi sada bolje živjeli, a to se zaboravlja, odlazi u zapećak... - zaključio je Ževrnja.

Predsjednika Povjerenstva za prikupljanje muzejske građe, umirovljeni bojnik HV-a Ivica Bubić je otkrio da će tražiti da u muzeju, koji će se prostirati na 3 do 4 tisuće kvadrata, budu izloženi i avioni, tenkovi i helikopteri iz tog razdoblja.

- Imamo podršku gradonačelnika i župana, ali i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Uspostavili smo kontakt i s iseljeništvom koje je također spremno pomoći - rekao je Bubić.

Očekuje doniranje predmeta iz Domovinskog rata i od građana, a otkrio je i da će 'prvi među jednakima' generali Krstičević i Glasnović dati svoje ratne odore, a očekuje i od Gotovine...

Naglasio je da u ovom projektu nema politike, a istaknuo je i posebnu ulogu Splita.

- Bit ću malo bahat, ali sve smo počeli ovdje: od prosvjeda kod Banovine, udarna brigada je iz Splita, pa sada i pokretanja ovog muzeja...

Dodajmo i da je Ratomir Kliškić muzeju donirao stvari svoga poginulog sina Gorana, heroja Domovinskog rata.

Vaša reakcija na temu