Foto: Pixabay.com DOPLIVALI DO PRIJAVE: Baldasarov HDZ-ovac i tajnica osumnjičeni za prijevaru tešku 709 tisuća kuna

DOPLIVALI DO PRIJAVE: Baldasarov HDZ-ovac i tajnica osumnjičeni za prijevaru tešku 709 tisuća kuna

Nikola Bekavac i Marija Turić prijavljeni su za prijevaru i štetu u udruzi Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju

Splitska policija izvijestila je kako je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog prijevare od 709 tisuća kuna. 

Sumnjiče ih da su zajednički i dogovorno s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi tijekom prve polovice svibnja ove godine pribavili obrazac punomoći banke na koji su unijeli potpis ovlaštene osobe i pečat udruge, a kao opunomoćenika upisali prijavljenog 55-godišnjaka. 

Tako su, navela je policija, doveli u zabludu zaposlenike banke koji su na štetu udruge isplatili osumnjičenom ukupno 709 tisuća kuna. Policija ih je uz kaznenu prijavu za krivotvorenje isprave i prijevare predala pritvorskom nadzorniku. 

Kako doznajemo, radi se o Mariji Turić, koja je prije osam mjeseci optužena za milijunsku pronevjeru u udruzi Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, u kojoj je radila kao glavna tajnica. 

Ovog puta s njom je prijavljen Nikola Bekavac, predsjednik jedne splitske braniteljske udruge, koji je svojedobno spašavao tadašnjeg SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Splita Ivu Baldasara optužbi da je početkom rata zbrisao u Italiju. Bekavac je ustvrdio da je Baldasar uistinu slao humanitarnu pomoć iz Italije. Zbog toga je zaradio isključenje iz HDZ-a, no njegova je udruga dobila gradski prostor na korištenje, a povjerena mu je i organizacija tombole za Svetog Duju. 

Bekavac je prije tri godine na parlamentarnim izborima podržavao Živi zid, a lani je za vrijeme lokalnih izbora bio kod Keruma. Tvrdi da s inkriminacijama nema ništa. 

- Pustite prijave, nemam ja veze s tim. Policiji sam dao izjavu, to je jedan starac s Hvara, koji stalno prijavljuju ljude. Ovo mu je već četvrti, peti put. To je glupost. Ne znam zašto je prijavio. Kako ću se ja potpisati umjesto nekog drugog? Nema od toga ništa, ja sam ovdje s prijateljima, gledamo televiziju. To je lažna prijava. Sad ćemo ići tužbom protiv njega - kazao nam je Bekavac. 

Vicko Šoljan, direktor udruge Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, nema lijepe riječi o bivšoj tajnici, a Bekavca ne zna. 

- Četiri puta je pokušala ukrasti novac, što od udruge, što od mene. Ona napravi sve papire, a sve bude lažno. Tog Bekavca ne znam, rekli su mi da je to neki konobar iz Splita. Vjerojatno ga je ona angažirala da se ne bi pokazala u banci. Nismo uspjeli doći do novca, nemamo ni kune. Predano je odvjetnicima da podnesu tužbu. Ovaj novac što je dignut bio je vezan na štednju od 2004. godine - kazao nam je Šoljan. 

Državno odvjetništvo za Bekavca nije tražilo istražni zatvor, ali za Turić jest. Sudac istrage odlučio je da će mjera opreza redovnog javljanja policijskoj postaji na Hvaru biti dovoljna.   

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare