Bauk i Kotur na Prvoj vodi: Marjan se Splitu može oduzeti samo glasovima splitskih HDZ-ovaca!

Bauk i Kotur na Prvoj vodi: Marjan se Splitu može oduzeti samo glasovima splitskih HDZ-ovaca!

Obrazložili su pogubnost gospodarenja od strane Hrvatskih šuma za protupožarnu zaštitu, jer višestruko manje ulažu sredstava nego Grad Split

S Prve vode predsjednik zastupnika Kluba SDP-a u Saboru Arsen Bauk i čelnik splitskih socijaldemokrata Goran Kotur traže uvođenje u Zakon o šumama kategoriju 'lokalne šume'. Takav je stav i splitskog Gradskog vijeća, a ne da se upiše država kao vlasnik što traži DORH, pa da gospodare Hrvatske šume.

Prema Baukovim riječima, zakon je prošao prvo čitanje tankom većinom, a sada je jasno pozvao sve splitske zastupnike, posebice HDZ-a da podrže ovaj prijedlog.

- Marjan se Splitu može oduzeti samo glasovima splitskih HDZ-ovaca - poručio je Bauk.

Kako je rekao, HDZ se hvali vertikalom, a u zadnje vrijeme su čak i shvatili da imaju svoju savjest i svoje mišljenje mimo vodstva vrha stranke, pa se nada da će stati uz ovaj prijedlog.

Drži i da se radi o odmjeravanju snaga između zatvorenog sustava, Hrvatskih šuma, s jedne strane te čelnika lokalne samouprave s druge strane.

- Ako su Hrvatske šume toliko neprohodne, toliko čvrste i zatvorene da mogu kroz sustav ovo progurati, onda su zaslužili naziv 'Hrvatske prašume' jer su prašume toliko čvrste, zatvorene i neprohodne - opisao je Bauk u svom stilu.

Upravo se s Marjana retorički upitao i što ostaje Splitu ako Marjan uzme država, a Bene su već pod upravljanjem Županije. 

Kotur je još jednom obrazložio pogubnost gospodarenja od strane Hrvatskih šuma za protupožarnu zaštitu, jer višestruko manje ulažu sredstava nego Grad Split.

Primjera radi, na četiri punkta se 24 sata dnevno dežura sada,  uoči se svaki manji požar promptno.

- Kategoriju lokalnih šuma poznaje 18 zemalja Europske unije, a četiri 'ostale' - prisnažio je kako nije riječ o novosti, nego nečemu što europske zemlje itekako poznaju i priznaju.

Podsjetio je i da je Gradsko vijeće tek uz protivljenje troje vijećnika Mosta donijelo takav zaključak da traže od Vlade i Sabora uvođenje 'lokalne šume' kako bi Marjan ostao splitski.

A da Hrvatske šume nemaju stvarnog interesa ni volje za Marjanom, potkrijepio je činjenicom da im je trebalo oko 9 mjeseci da potpišu ugovor s Javnom ustanovom za obavljanje određenih šumarskih radova.

- Primarna je protupožarna zaštita, ali i na simboličnoj razini je važno da kao ponos grada Marjan ostane splitski - podvukao je Kotur.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare