Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Feđa Klarić Visoki prekršajni sud RH ukinuo presudu protiv Mamića za narušavanje javnog reda i mira na utakmici Hajduka i Dinama

Visoki prekršajni sud RH ukinuo presudu protiv Mamića za narušavanje javnog reda i mira na utakmici Hajduka i Dinama

Žalba mu je prihvaćena, a prethodno su novčano kažnjeni on i Ivo Bego

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Zdravka Mamića, podnesenu po odvjetnici Jadranki Sloković.

Time je ukinuta prvostupanjska presuda protiv Mamića, te se predmet vraća na ponovno suđenje. Mamić je, naime, prvostupanjskom presudom proglašen krivim zbog prekršaja iz članka 13. zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.za koji mu je izrečena kazna od 750,00 kuna plus sudski troškovi, a drugookrivljenom Ivi Begi od 375,00 kuna.

U objašnjenju zašto je Mamićeva žalba osnovana, među ostalim stoji da je u žalbi posebno istaknuo situaciju iz 31. svibnja 2016. godine kada su 'neposredno prije zakazanog termina bili napadnuti od strane više maskiranih osoba, no čak i u tom slučaju sudac je ustrajao na provođenju rasprave, iako nije bilo moguće zakonito provesti, no sudac je odbio prijedloge obrane, odbio je konstatirati na zapisnike prigovore, zbog čega su napustili raspravu'.

Mamić nadalje ukazuje na sumnju u pristranost suca i predsjednika suda, te je istakao da su 'postojali pravni i stvarni razlozi za prenošenje nadležnosti s obzirom da nisu imali mogućnost neometanog pristupa na raspravu bez straha za svoju sigurnost'.

Nadalje stoji:

'Sud je odbio sve dokaze koje je predložila obrana na okolnosti neadekvatnog osiguranja utakmice, rasporeda sjedenja i o kontinuiranim verbalnim napadima na žalitelja kao i o pokušaju fizičkog napada na njega, a koji svjedoci su trebali svjedočiti i o pogrešno utvrđenoij činjenici da se obraćao nepristojnim gestama vodstvu Hajduka što je i fizički nemoguće jer se vodstvo nalazilo ispod lože u kojoj je bio...'

Visoki prekršajni sud RH, dakle, smatra kako je Mamić stavljen u bitno nepovoljniji položaj u odnosu na protivnika (u ovom slučaju je tužitelj bila policijska postaja), te predmet vraća na ponovno suđenje.

Kako se na prvostupanjsku presudu nije žalila policija kao ovlašteni tužitelj (iako su u optužnom prijedlogu tražili za Mamića izricanje zatvorske kazne, očito su se zadovoljili s izrečenom novčanom kaznom), u ponovnom postupku Mamiću ne može biti izrečena teža sankcija od ovih 750,00 Kn pod pretpostavkom da bude proglašen krivim. S obzirom da bi sada trebalo ponovno ispitati i Mamića i niz svjedoka koje je njegova obrana predložila, upitno je ne samo kada će ovaj postupak završiti, nego i koliko sve to više ima smisla, nakon što je od samog događaja prošlo skoro četiri godine (22.03.2014.). I ne možemo se nego zapitati, da li bi postupak prema običnim navijačima za protupravna ponašanja na nogometnim stadionima trajao ovako dugo? 

Vaša reakcija na temu