Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović BILI SMO U OBILASKU: U prostranih 4300 kvadrata smjestit će se splitska Umjetnička akademija i Kineziološki fakultet
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

BILI SMO U OBILASKU: U prostranih 4300 kvadrata smjestit će se splitska Umjetnička akademija i Kineziološki fakultet

Na novoj adresi u Teslinoj ulici uredi dekana, predavaonice, ateljei...

Svečano su otvorene preuređene i opremljene prostorije drugog, trećeg i četvrtog kata u Teslinoj 10 i 12 koje će koristiti Umjetnička akademija i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splotu.

Monumentalna zgrada ujedinjuje osnovnu školu, dvije gimnazije, a sada i dva fakulteta. Zanimljivo je da je sada zaista tehnički moguće da se neko dijete zadrži u istoj zgradi tijekom čitave edukacije. Nešto manje od dvije godine bilo je potrebno da se srede tri kata zgrade, a za radove je izdvojeno gotovo 3,5 milijuna eura s PDV-om. 

- U svom programu sam stavio da će svaka sastavnica imati svoju kuću, sebi sam dao taj zadatak i kroz ovo vrijeme od samog početka sam radio da tako i bude. Na kraju, smjestili smo Umjetničku akademiju i dio Kineziološkog fakulteta. Kineziologija još čeka svoju pravu kuću, radimo na tome da to bude Zapadni kampus na Poljudu gdje je sve objedinjeno na jednom mjestu. Nije bilo lako i financijski je bilo jako zahtjevno. Svojim odlukama mi smo pokrili veliki dio financija, a moram priznati da nije bilo Vlade i osobno premijera Andreja Plenkovića, ne bismo mogli financijski završiti ovu konstrukciju - kazao je Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Poručio je kako su preuređeni prostori najbolji mogući poklon Umjetničkoj akademiji i Kineziološkom fakultetu. Na 4300 metara četvornih smjestit će se uredi dekana, predavaonice, ateljei...

- Krucijalni je problem posljednjih 26 godina zajednički krov svih naših odjela - glazbenog, kazališnog i likovnog. Tehnički, mi smo tri akademije u jednoj. Ovo i dalje nije naše konačno rješenje, ali je svakako velik doprinos. Zahvalni smo što je Sveučilište prepoznalo naše potrebe i uložilo velik trud, energiju i sredstva kako bi renoviralo prostore bivšeg Prirodoslovno-matematičkog fakulteta - rekla je Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu. 

Planirano je na tu adresu smjestiti upravu referade akademije te dva odsjeka s likovnog odjela - odsjek za likovnu kulturu i likovnu umjetnost te odsjek za slikarstvo. 

Uskoro će im prvi susjedi biti studenti i profesori kineziologije, fakulteta koji je od 1956. godine u Teslinoj ulici, tako da će se na susjednom broju nastaviti njihova duga tradicija u Spinutu. 

Frane Žuvela, dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu, podsjetio je da su njegovi studenti i profesori naučili raditi u skromnim uvjetima, tako da je ovo za njih velik iskorak. Konačno su im osigurani uvjeti za adekvatan smještaj nastavničkog i nenastavničkog kadra

- Sada u Teslinoj posjedujemo zadnji kat gdje će biti uredi nastavnika, dekanat i uredi za nenastavno osoblje. Prije 6-7 godina smo dobili na upravljanje četvrti kat gdje su trenutno učionice, a u jednoj od njih će se danas održati sjednica Senata - kazao je Žuvela koji ne krije da za splitsku kineziologiju ima još veće planove i ambicije. 

Sanjare o Zapadnom kampusu na Poljudu.

- Kineziologija želi u najsportskijem gradu iznjedriti još kvalitetnije uvjete, želimo se unaprijediti i dobiti još bolje uvjete prvenstveno radi naših studenata, a tu ponajviše mislim sportsku infrastrukturu. Zapadni kampus je nešto što bi sveučilišni sport htio dobiti, sve je to u procesu realizacije, a dobro je što su Grad, Županija i Sveučilište uz nas te što postoji interes da se to u budućnosti riješi - poručio je dekan Žuvela.

Proslavi otvorenja prostorija Umjetničke akademije i Kineziološkog fakulteta uveličali su studenti glazbenim i plesnim točkama. Među uzvanicima su bili predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Vaša reakcija na temu