Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Boban: Moramo biti svjesni da je štićenicima domova pomoć potrebna odmah

Boban: Moramo biti svjesni da je štićenicima domova pomoć potrebna odmah

Pronaći ćemo načina i sredstva u skromnom županijskom proračunu kako bismo za njih osigurali dodatna sredstva češće, ne samo za blagdane

Župan Blaženko Boban i njegov zamjenik Luka Brčić su nastavili s predblagdanskim posjetima domovima, centrima i crkvenim ustanovama s kojima Županija surađuje tijekom godine. Danas su posjetili Samostan Majke divne, potom Centar za autizam i Dom za starije i nemoćne osobe Lovret u Splitu te na kraju, Zavod za rehabilitaciju 'Samaritanac'.

- Ovakvi posjeti, susreti i razgovori u predblagdanskom ozračju mi daju novu snagu i polet za svakodnevnu rutinu poslova koje obavljam kao župan. Iskreno me obraduju susreti s časnim sestrama i svim drugim osobama koje cijele godine, neki od njih i cijeloga života, skrbe o najpotrebnijima u društvu, njeguju ih i osiguravaju potrebnu skrb onima koji je trebaju. Pronaći ćemo načina i sredstva u skromnom županijskom proračunu kako bismo za njih osigurali dodatna sredstva češće, ne samo za blagdane. Zajedno s dožupanima, posjetit ću tridesetak ustanova, domova, udruga, crkvenih ustanova s kojima Županija surađuje tijekom godine. Svjesni smo da simbolična novčana pomoć koju im donosimo nije ni kap vode u moru njihovih potreba, ali svi mi koji obnašamo javne dužnosti moramo biti svjesni kako štićenici domova i pojedinih ustanova, posebno oni koje smo sreli danas u Zavodu za rehabilitaciju Samaritanac ili u Centru za autizam, ne mogu čekati donošenje i usklađivanje zakona između više razina vlasti - njima je pomoć potrebna odmah i sad - kazao je župan u izjavi za novinare, objašnjavajući zašto je Županija odlučila vlastitim sredstvima sufinancirati prijevoz štićenika Centra za autizam, iako to nije u nadležnosti Županije. 



Ravnateljica Centra Anja Ozretić Jelaska je rekla da je Županija donirala 72 tisuće kuna i grad Split 40 tisuća kuna za prijevoz učenika i štićenika Centra koji putuju iz Imotskog, Vrlike i Knina. -Inače, za troškove prijevoza treba mjesečno osigurati 36 tisuća kuna, za prehranu 14 tisuća kuna i još 3-4 tisuće kuna za didaktičku opremu. Od 62 korisnika ovoga Centra njih više od pola su stariji od 21 godinu što otvara problem nadležnosti između Ministarstva obrazovanja i znanosti i Ministarstva demografije i obitelji. Nažalost, ne postoji jasna nacionalna strategija sustavne skrbi, od školovanja, osposobljavanja i zapošljavanja do cjeloživotne brige za osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s dijagnosticiranim autizmom - požalila se ravnateljica Centra, ističući tim više zahvalnost gradu, županiji i svim donatorima.

- Zahvalni smo svim institucijama na usklađenom djelovanju kako bi i najslabiji, najranjiviji među nama, od najmlađih do najstarijih, mogli živjeti život dostojan čovjeka - kazala je časna sestra Mirjam Tabak, ravnateljica Doma za starije Lovret, zaželjevši svima da si posvjeste temeljnu poruku Božića, da utjelovljenje Boga osjete osobno, u obiteljima i na radnom mjestu.

U 2019. godini započinju radovi na energetskoj obnovi Doma za starije Lovret u vrijednosti 3,1 milijuna kuna, a Županija će projekt sufinancirati sa 60 % sredstava. 

Vaša reakcija na temu