Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Borislav Doklestić: Split se treba ugledati na Marseille i postati jadranska metropola

Borislav Doklestić: Split se treba ugledati na Marseille i postati jadranska metropola

Spekulira se da će Grad utržiti oko 800 milijuna kuna izmjenama GUP-a, ali bez planiranja ćemo dovesti Split do točke s koje nema povratka

Između 30 i 40 zainteresiranih Splićana došlo je u prostorije Gradskog kotara Spinut na tribinu 'Naš GUP' koju u serijama organizira stranka Pametno. Iskusni i nagrađivani urbanist Borislav Doklestić je oko 50 minuta na primjeru Zagreba govorio što sve neplaniranje može napraviti, počevši od dovođenja prometa u centar grada, primjer je i privatna garaža poznatog poduzetnika na Cvjetnom trgu, koja je 'uništila' život u dvjema ulicama, Gundulićevoj i Varšavskoj, a posljedično tome i smanjila cijene nekretnina u njima.

- GUP je samo regulator, bez strategije razvoja grada, odnosno županije nema vizije. GUP mora biti usklađen sa strategijom - iznio je urbanist.

Zagreb, doduše, ima strategiju, ali se i tu pronašao način da ju se zaobiđe, praktički jednim papirom. U tom Planu 2020 dva poglavlja su vezana za prostor, jedva da je, kako je rekao, registrirana u medijima, a za građane praktički ne postoji.

Ono što je naglašeno su projekti od 'trenutnog interesa', a tu 'bodu oči' barem dva projekta: vojni muzej koji svakako ne spada pod tu definiciju, ali još važnije, garaža ispod tržnice Dolac. 

- Već 1986. godine došlo se do spoznaje da automobili ne trebaju u centru grada, a garažom se stimulira promet - kazao je Doklestić.

Na brojnim primjerima detaljno je iznio niz problema koje neplaniranje donosi, a Marseille je primjer koji bi možda trebao slijediti Split.

Prije 20 godina, naime, urbanisti su na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika izradili program rehabilitacije Marseillea koji je upao u krizu nakon odlaska industrije. Projekt je realiziran pod nazivom 'Marseille, mediteranska metropola'.

- Zašto Split ne bi bio jadranska metropola? - predložio je.

Nakon izlaganja, sociologinja Diana Magdić, predsjednica udruge Teserakt, koja se bavi očuvanjem splitskog urbanizma i arhitekture, moderatorica tribine okrenula je priču na splitski GUP. Preciznije, pojasnila je da je splitska problematika slična zagrebačkoj, s tim da grad pod Marjanom nema ni strategiju razvoja.

Primijetila je i da su samo dva kotara uputila zahtjeve za izmjenama GUP-a, Trstenik i Lovret, a promijenit će se, kaže prema onome što je vidjela, kvaliteta života u većini kotareva.

- Spekulira se da će Grad utržiti oko 800 milijuna kuna izmjenama GUP-a, ali panična potreba za tim, bez planiranja, dovest će Split do točke s koje nema povratka - poručila je.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić je podijelio razmišljanje zašto su kotarevi nezainteresirani.

- Odluku da se ide u izmjene GUP-a su donijeli HDZ i SDP, a u kotarevima su većinom stranački predsjednici. Reći će HDZ svom predsjedniku kotara da šuti - iznio je Marinić, s čim su se okupljeni mahom složili.

Zagrepčani nisu uspjeli spriječiti garažu na Cvjetnom trgu, ali Splićani, rečeno je, jesu zaustavili promet u povijesnoj jezgri koji se, za početak, planirao bedemom Contarini, ali i gradnju ugostiteljskog objekta Željka Keruma na Prvoj vodi.

- Preko GUP-a opet na silu aktualizira bedem Contarini nakon što je PUP povijesne jezgre Splita pao pred Visokim upravnim sudom - kazao je Marinić i upitao je li normalno da isti ljudi koji su crtali PUP, koji je pao zbog neusklađenosti, sada crtaju GUP.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak je pitala i koji su zakonski alati za zaustaviti izmjene GUP-a osim glasanjem protiv, te je prenijela riječi arhitekta da je u Splitu na djelu 'vijećnički urbanizam'. Odnosno, ono što struka zamisli, vijećnici opet prekrajaju.

- Ja bih rekao da je na djelu investitorski urbanizam. Što zamisle, kupuju koga treba - dodao je Marinić.

Zagrebački urbanist je kazao da je teško dokazati ikakvo bezakonje ako se usvoje izmjene GUP-a.

Pitalo se i kako kotarevi mogu aktivnije sudjelovati, jer jedan od problema je i neupućenost u svu materiju. Na primjeru Trstenika Magdić je iznijela konkretan prijedlog.

- Može se osnovati radna mješovita grupa u kojoj su stručnjaci i građani, a na inicijativu kotara - predložila je.

Dodajmo još i da se pitalo kako se mogu ostaviti u prostoru nelegalni objekti u Park šumi Marjan, a da nisu legalizirani, te se iznijelo i da Grad nije zainteresiran za legalizaciju svoje dvije zgrade na Marjanu, a za privatne bespravne graditelje je. Mišljenje urbanista je da je eventualna mogućnost da ostanu takvi kakvi jesu, ali bez papira.

Vaša reakcija na temu