Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Branka Brekalo će ostati na čelu Muzeja grada Splita

Branka Brekalo će ostati na čelu Muzeja grada Splita

Odsjek za rad Gradskog vijeća napisat će pravilno rješenje

Presuda Upravnog suda prema kojoj se poništava rješenje Gradskog vijeća o imenovanju Branke Brekalo za ravnateljicu Muzeja grada Splita i vraćanje 'predmeta na ponovni postupak' neće donijeti promjene na čelu te institucije. Kako neslužbeno doznajemo iz Banovine, izgledno je da će samo Odsjek za rad Gradskog vijeća napisati pravilno rješenje.

Tužbu je, podsjetimo, podnijela Tea Blagaić Januška, protukandidatkinja i v.d. ravnateljice do izbora. Prema stajalištu suda, postupak izbora ravnatelja detaljno je uređen Statutom kao podzakonskim aktom kako je propisano Zakonom o muzejima. Stoga se neosnovano pozivati na Poslovnik Gradskog vijeća jer se na izbor ravnatelja primjenjuje spomenuti Statut koji kaže da se mora pribaviti samo prijedlog muzejskog vijeća i mišljenje stručnog muzejskog vijeća. 

Uvaženi su i razlozi tužiteljice da rješenje ne udovoljava zahtjevima iz Zakona o općem upravnom postupku koji propisuje sadržaj obrazloženja. Ukratko, nije valjano obrazloženo zašto je izbor pao na Brekalo. Blagaić Januška je osporavala i njene kvalifikacije, ali sud je to odbio. Navedeno je jasno i obrazloženo da Brekalo ispunjava uvjete. 

Pukom srećom su prošli rokovi za žalbe u drugim kulturnim institucijama jer su se ovako provodili izbori čelnika sve do sada. 

Nije dovoljno imati većinu u Gradskom vijeću, podvucimo, treba i poznavati zakone i ne pisati obrazloženja izbora po špranci.

Vaša reakcija na temu