Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Budući splitski liječnici će se moći obrazovati u Bavarskoj, a njemački u Splitu

Budući splitski liječnici će se moći obrazovati u Bavarskoj, a njemački u Splitu

Bavarski centar Regiomed kliniken moći će primiti 30 splitskih studenata

Sporazumom o suradnji između Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta i Regiomed kliniken budući splitski liječnici će se moći obrazovati u toj bavarskoj ustanovi, a njemački odnosno bavarski u splitskoj visokoškolskoj instituciji. Program počinje od ove jeseni, a predmet  'razmjene' je 30 studenata. 

Potpis o suradnji, prvi takve vrste u Hrvatskoj, ujedno i veliki iskorak splitskog Sveučilišta u međunarodnoj suradnji i internacionalizaciji, stavili su u ponedjeljak prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta i Joachim Bovelet, čelnik Regiomed klinikena, uz supotpis i pokroviteljstvo rektora, prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića. Ruku pomoći u ostvarivanju dogovora dao je bivši ministar obrazovanja, znanosti i sporta, prof.dr.sc. Dragan Primorac.

Za mikrofonom nije govorio, ali su se izredali lokalni političari, gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja pozdravljajući suradnju. Složni su da je ovo veliki događaj za Split, cijelu županiju, ali i Hrvatsku. Potom i nacionalni političari, pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić, pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Srećko Tomas i potpredsjednik Sabora Ante Sanader. Svečanost nisu propustili ni saborski zastupnici, MOST-ovac Ivan Kovačić i HDZ-ov Petar Škorić.

S govornice je pak dekan Đogaš nazvao ovaj dan velikim danom za Sveučilište, ali i veliko postignuće za Split.

- Trenutno imamo 200 stranih studenata, kada se ostvari planirana kvota od 400. Ako ćemo još o brojkama, u četiri godine to je 146 000 noćenja ili 20 milijuna kuna 'ostavljenih' - govorio je Đogaš.

Otkrio je i da se trendovi ponešto mijenjaju, odnosno da inozemni studenti žele ostati živjeti i raditi u Splitu.

Potom je poslao poruku političarima u resornom ministarstvu.

- Sve ovo što smo napravili u Splitu i ovaj veliki iskorak radimo unatoč tome što postoje opstrukcije, poput zabrane zapošljavanja. Mi naime imamo deficit kadrova. Split je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje imate doktore znanosti koji su već docenti ili izvanredni profesori, a nisu nažalost u sustavu. Čak 64 rade pretežito u KBC Split, a njih vrlo jednostavno Ministarstvo znanosti može ubaciti u sustav i očekujem da će imati razumijevanja za naše kadrovske potrebe - jasan je dekan.

Rektor je naglasio kako je riječ o prvom hrvatskom sveučilištu koje ostvaruje ovu vrst suradnje.

- Za ovakav veliki korak promijenili smo statut Sveučilišta, a napravili smo i strategiju i akcijski plan: internacionalizacija našeg nastavnog procesa, okrenutost studentima i pronalazak našim studentima što više kvalitetnih mentora - kazao je među ostalim Anđelinović.

Bovelet je ustvrdio kako su impresionirani te da je splitski Medicinski fakultet jedan od najboljih u Europi.

- Ponosni smo zbog suradnje - zaključio je. 

Regiomed kliniken smješten u njemačkim pokrajinama Bavarskoj (gornjoj Frankoniji) i Južnoj Turingiji, konzorcij je koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. 

U 2014. godini zapošljavao 4600 ljudi, a godišnje osoblje obavi oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata na čak 49 odjela.

Suradnja ove ustanove sa Sveučilištem u Splitu, odnosno Medicinskim fakultetom, jedinstven je primjer u kojemu će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke liječnike za potrebe regije u kojoj djeluje Regiomed kliniken, kazano je na svečanosti, a uz to bi trebala pridonijeti povećanju mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i u ostvarivanju suradnje hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

Vaša reakcija na temu