Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bulj: Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez dozvole, a ona u Radošiću još stoji iako je istekao rok za uklanjanje

Bulj: Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez dozvole, a ona u Radošiću još stoji iako je istekao rok za uklanjanje

Uputio je i otvoreno pismo veleposlaniku Švedske i skrenuo pozornost na problem s operaterom Tele 2 koji ne poštuje hrvatske zakone i propise

Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj u Radošiću kod Sinja je upozorio da je prije mjesec dana prošao rok za uklanjanje bazne stanice operatera Tele2, a da se odluka inspekcije još nije ispoštovala. Sve je počelo prije tri godine prosvjedima koje su Bulj i Nikola Crnac organizirali zbog bazne stanice. Potom je, godinu i pol dana nakon prijave, obavljen inspekcijski nadzor i doneseno je rješenje kojim se investitoru Tele2 određuje uklanjanje bazne stanice u roku 120 dana. No, ona do danas nije uklonjena.

- Ovo je nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer niti se strani teleoperateri ovako ponašaju u svojim državama, niti se ovako odnose prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. Ovo se ne smije dopustiti i zato sam reagirao. U saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao prijedlog o dopuni Zakona o gradnji. Tražio sam da se za građevine u zonama dugotrajnog boravka ljudi poput stambenih zgrada, zbog povećanog elektromagnetskog zračenja, mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole, a s druge strane potrebna je za zatvaranje balkona. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće - rekao je Bulj.

Uputio je i otvoreno pismo veleposlaniku Kraljevine Švedske i skrenuo pozornost na problem sa švedskim operaterom Tele 2, vezano za način postavljanja baznih stanica u Republici Hrvatskoj, jer se ne poštuju hrvatski zakoni i propisi. U pismu stoji da je postavljanjem bazne stanice na kuću u Radošiću kod Sinja, Tele2 nedvojbeno prekršio zakon Republike Hrvatske, što je utvrdila i inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a grubo je prekršen i Generalni urbanistički plan (GUP) grada Sinja. 

Bulj u pismu navodi kako je hrvatskim građanima važno da se ovaj problem riješi, jer je lokacija pored Sinja samo jedna od niza sličnih primjera u cijeloj Hrvatskoj, zbog čega često prosvjeduju građani i udruge jer ovako postavljene bazne stanice ugrožavaju njihovo zdravlje. 

Vaša reakcija na temu