Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Carina Carinik s graničnog prijelaza Kamensko mora u zatvor, za svoju korist oštetio je državni proračun 10 tisuća kuna

Carinik s graničnog prijelaza Kamensko mora u zatvor, za svoju korist oštetio je državni proračun 10 tisuća kuna

Propuštao je ljude preko granice bez carine, zauzvrat je opremio kuću drvenom stolarijom i dobio 100 eura

Carinik Davor B., danas u mirovini, osuđen je u Splitu nepravomoćno na djelomičnu uvjetnu kaznu zbog četiri kaznenog djela zlouporabe položaja i primanja mita. Za zlouporabe je dobio po šest mjeseci i godinu dana zatvora, a za primanje mita još godinu pa mu je izrečena jedinstvena kazna od jedne i pol godine. Po presudi će odslužiti osam mjeseci zatvora, a preostalih 10 mjeseci neće ako u roku od dvije godine ne počini neko novo kazneno djelo. 

Na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine osuđen je nekadašnji voditelj graničnog carinskog ureda Kamensko koji je na poticaj Davora B. počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Na uvjetne kazne osuđena su još trojica okrivljenika kojima je Davor B. učinio uslugu i propustio ih preko granice bez carinjenja. 

U presudi se navodi da je Davor B. 2017. na traženje okrivljenika da im osigura uvoz veće količine proizvedene drvene stolarije, namještaja i ogrjevnog drva iz BiH u Hrvatsku bez plaćanja carinskih tražbina, poreza i drugih davanja, uputio navedene da nabave neistinite račune na imena različitih kupaca u kojima je upisana cijena robe do 2.200 kuna, odnosno,  limita koji ne podliježe plaćanju carine te da carinskoj kontroli pristupe u vrijeme kada je on službujući na graničnom prijelazu Kamensko kako bi račune prihvatio kao vjerodostojne i propustio robu bez kupaca koji su navedeni na tim računima. 

Zauzvrat je tražio da mu se za ovu uslugu izvrši ugradnja drvene stolarije u njegovoj kući, kao i plaćanje novčanog iznosa. 

Tako je okrivljeni A. K. po uputi carinika pribavio neistiniti račun trgovačkog društva Violeta u kojem je umjesto stvarne vrijednosti namještaja upisana umanjena vrijednost. Carinik je račun prihvatio premda je znao da je neistinit i dopustio uvoz namještaja u RH. Nije naplatio carinska davanja u iznosu od 1.043,47 kuna. 

Koji dan kasnije carinik je uputio danas pokojnog R. Č. da prilikom prijelaza državne granice pribavi neistinite račune kako bi mu omogućio da bez plaćanja javnih davanja uveze i proda veće količine drva za ogrjev te da za razne kupce prevozi robu. Propustio ga je preko granice iako je znao da nema odobrenje za bavljenje takvom djelatnošću. Omogućio mu je da u 15 navrata preko graničnog prijelaza Kamensko uveze 150 kubika drva bez plaćanja carine, čime mu je pribavio imovinsku korist od 8.594,42 kune. 

Koncem 2017. carinik je omogućio dvojici okrivljenika i danas pokojnom vlasniku obrta za proizvodnju drvene stolarije iz Šipova da u RH uvezu veću količinu stolarije te potom obave uslugu ugradnje, a oni su mu zauzvrat ugradili drvena ulazna i sobna vrata na obiteljskoj kući te su mu platili 100 eura. Tako je carinik napravio još 9.637,89 kuna štete u državnom proračunu. 

Kolegu voditelja je 'utopio' jer je od njega zatražio da u informacijski sustav unese neistinite podatke kako u kamionu koji je prevozio keramičke pločice za njegov bazen nije bilo robe za carinjenje, i to nakon što je kamion s pošiljkom zaustavljen u mjestu Jabuka-Gaz po policijskim službenicima Postaje granične policije Trilj. Roba je privremeno oduzeta, što je ponukalo carinika da s ciljem izbjegavanja odgovornosti zatraži pomoć od kolege kako ne bi bio sankcioniran zbog propuštenog carinskog nadzora i nenaplate carinskih davanja. 

Od carinika je oduzeta imovinska korist od 411 eura, a od trećeokrivljenog 138 eura. Dužni su novac uplatiti u korist proračuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Vaša reakcija na temu