Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Cesta Strožanac - Žrnovnica dočekala početak rekonstrukcije

Cesta Strožanac - Žrnovnica dočekala početak rekonstrukcije

Radovi su vrijedni 19 milijuna kuna, a rok za dovršetak je devet mjeseci

Nakon blagoslova župnika, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban označio je početak radova kilometar i pol duge dionice ceste Strožanac - Žrnovnica. Vrijednost ove prometnice, uključujući izvlaštenja, arheološka istraživanja te radove iznosi 19 milijuna kuna. Od toga je Županijska uprava za ceste (ŽUC) preko programa Ministarstva unutarnjih poslova osigurala 5 milijuna kuna, a Općina Podstrana će još pokušati izvući sredstva preko EU fondova. Rok završetka je devet mjeseci, s tim da će se radovi prekinuti tijekom turističke sezone.

Na početku radova, medijima su se obratili župan, direktor  ŽUC-a Petar Škorić te načelnik Podstrane Mladen Bartulović.

- Ovo je ključni pravac koji povezuje naša četiri mjesna odbora, Žrnovnica, Sitno Gornje i Donje te Srinjine i glavni je pravac preko Tugara prema Omišu. Cesta je dosta opasna, nepregledna, bez nogostupa i rasvjete, bilo je i stradavanja, ljudi su zaista ugroženi - iznosio je Škorić.

Kazao je i da godinama pripremaju ovaj veliki projekt zbog složenih imovinsko pravnih odnosa i arheoloških istraživanja kao i da će s Vodovodom i kanalizacijom,  HEP-om i HT-om riješiti novu infrastrukturu.

- U našim planovima je i rekonstrukcija ceste kroz Tugare, usklađujemo to s Hrvatskim cestama. Nakon što se premosti rijeka Cetina iz smjera Omiša, napravljen bi bio odvojak, a time bi se smanjile gužve preko Jadranske magistrale - najavio je Škorić.

Iznos od 19 milijuna kuna, dodao je, samo potvrđuje koliko je bilo zahtjevno odraditi ovu dionicu.

Župan je istaknuo kako je ova prometnica je jako važna i nužna, prije svega zbog sigurnosti pješaka, te osim povezivanja ova četiri mjesna odbora  bitna je i kao alternativa u ljetnom periodu Jadranskoj magistrali do Omiša.

Zamolio je građane za strpljenje dok se izvode radovi.

Upitan je i o dinamici brze ceste Trogir – Omiš za koju se intenzivno zalaže.

- Treba biti iskren i reći da ova cesta koja je planirana ispod južnih padina Mosora pa do Omiša očito neće biti u zakazanoj dinamici i zbog toga je važnost ove ceste još veća da što prije uspostavimo normalnu komunikaciju – odgovorio je Boban.

Ali, dodao je, za nadvožnjak nad Cetinom i probijanje tunela na Poljičkoj strani ima garanciju da će biti u 2019. godini definirano. 

U ime suinvestitora obratio se i Bartulović koji je kazao da je ovo zajednički pokret Splitsko-dalmatinske županije, ŽUC-a i Podstrane, ViK-a, HEP-a i HT-a.

- Za Podstranu je bitan nogostup, šest autobusnih stanica, kompletno novi sustav vodovoda, odnosno jedna suvremena prometnica – rekao je Bartulović.

Vaša reakcija na temu