Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Cikloturizam: Splitsko-dalmatinska županija je u tri godine uspjela napraviti ono za što je Istri trebalo 15 godina

Cikloturizam: Splitsko-dalmatinska županija je u tri godine uspjela napraviti ono za što je Istri trebalo 15 godina

U Europskoj uniji postoji više od 20 milijuna cikloturista koji godišnje ostvare promet od 44 milijarde eura

U hotelu Park u Splitu održana je  prezentacija, odnosno edukacija na temu 'Bike objekti, agencije i usluge - mogućnosti za razvoj Vaše ponude za cikloturiste', koju je organizirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon polusatne prezentacije održani su i kratki radni sastanci na kojima su se mogli uspostaviti kontakti između zainteresiranih sudionika u ponudi cikloturizma Splitsko-dalmatinske županije.

Ogromna je želja TZ-a i Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije da domaći  iznajmljivači uključe svoje resurse u priču o cikloturizmu.

- Naša turistička zajednica i biciklistički savez uložili su maksimalne napore u promociju i izgradnju infrastrukture cikloturizma i zaista bi šteta bila da plodove našeg rada ubiru strane agencije, a ne vi. Iskreno kažem da onda ni sav posao koji smo mi obavili ne bi imao smisla. I u sljedećoj godini idemo istim smjerom - obratio se direktor TZ-a Joško Stella zainteresiranim turističkim djelatnicima.


Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije iznio je zanimljiv podatak:

- U Europskoj uniji postoji više od 20 milijuna cikloturista koji godišnje ostvare promet u iznosu od 44 milijarde eura. Kada usporedimo to s iznosom od 40 milijardi kojeg ostvare kruzeri, onda je jasno koliko velik potencijal leži u ovoj vrsti turizma - kazao je Špadina, pa dodao:

- U EU ovo je jedna od najpoželjnijih vrsta turizma. Benefiti su različiti - zdravstveni, ekološki, smanjena potrošnja i ušteda goriva, manje gužve...

Špadina je kazao kako je SDŽ u ovu priču krenula 2014. godine od nule.

- Danas imamo oko milijun eura prihoda i preko 100 zaposlenih. Izgradili smo 3500 kilometara staza, 97 je označenih ruta, 50 'bike and bed' objekata, 45 licenciranih vodiča. Imamo modernu web stranicu i aplikaciju na kojoj se mogu pronaći svi potrebni podaci - rekao je Špadina.

Dodao je kako je Splitsko-dalmatinska županija u tri godine uspjela napraviti ono za što je Istri trebalo 15 godina, ali da još zaostaje u segmentu ostvarenih prihoda.

- To nije zabrinjavajuće jer tek nam slijedi 'boom' u tom segmentu. Prema planu 2017. godina bi trebala biti ta u kojoj ćemo napraviti dodatni iskorak - kazao je Špadina i naglasio:

- Morate čuti za primjer nekih splitskih Rent agencija, koje su zaradile u protekloj godini više na iznajmljivanju bicikla nego na najmu automobila. Inače, u Splitu je na raspolaganju oko 500 bicikala za najam i nadam se da će u sljedećoj godini taj broj itekako narasti, ali ne način da to rade strane kompanije nego mi jer, ponavljam, potencijal je golem.

Na koncu je istaknuo kako je plan za 2017. godinu izgraditi dodatnih 1500 kilometara novih staza, otvoriti 200 'bike and bed' objekata s certifikatom, koji bi u najmanju ruku cikloturistima trebali omogućiti smještaj za jednu noć, prostoriju za bicikle, stalak za bicikle, informacije o obližnjim stazama, trgovinama i servisima, te osnovni alat za popravak bicikala.

Vaša reakcija na temu