Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUKOB NA OPORBENOJ SCENI: Jakov Prkić i Ante Čikotić izmijenili žestoke poruke!

SUKOB NA OPORBENOJ SCENI: Jakov Prkić i Ante Čikotić izmijenili žestoke poruke!

Nadzor radova na Karepovcu bio je povod za međusobne optužbe vijećnika Pametnog i Mosta

Nakon sjednice o Karepovcu nastala je žestoka prepirka na stranici Marijane Puljak, predsjednice stranke Pametno i potpredsjednice Gradskog vijeća. Karepovac je, izgleda, posvadio oporbu, Most i Pametno. Puljak je, naime, podijelila članak o tijeku sjednice i napisala iznad kako je Mostova replika, kako su preko privatnih poznanstava 'mogli puno prije doći do informacija i zašto ih nisu objavili' dokazala da očito razmišljaju isto kao i stranke koje su do sada vodile državu.

- Normalno im je da firme svoje izvještaje podnose prvo stranačkim čelnicima. Mi tako ne funkcioniramo. Znamo tko je odgovoran za projekt i tko je dužan dostavljati informacije. Grad Split je odgovoran i treba biti transparentan. Želimo stvoriti društvo jednakih mogućnosti za sve. Firma koja nadzire sanaciju dobila je posao na javnom natječaju i odgovara Gradu - objavila je Puljak referirajući se na prozivke o firmi koja obavlja nadzorne radove na Karepovcu, a čija je vlasnica Mariana Bucat bila na izbornoj listi Pametnog.

Na objavu su se nadovezali komentari podrške, ali i kritike od jednog novinara da bi se zapravo najžešći 'fajt' odvio između Mostovog vijećnika Ante Čikotića i vijećnika Pametnog Jakova Prkića.

- Da je pameti ne bi se istaknuti članovi stranke javljali na gradske projekte. Po tome ste, uvažena Marijana, isti kao i velike partije. Žao mi je što niste odolili sirenskom zovu - napisao je u ponedjeljak Čikotić.

Kako su se komentari nastavili i dan nakon sjednice, u utorak popodne je Jakov Prkić u dužem postu uzvratio Čikotiću.

- Na natječaj za nadzor Karepovca se javila zajednica ponuditelja (tri firme) od kojih je jedna i firma Mariane Bucat. Mario Bucat je inženjer građevine s više godina staža nego što ti imaš godina života. Radio je na sanacijama odlagališta i prije ovoga. Ti ga pitaš za reference i kažeš kako je odlagalište na Lastovu malo i kako nije usporedivo s Karepovcem. Naravno da nije usporedivo, jer Karepovac je najveće nesanirano odlagalište u državi - krenuo je Prkić.

Pa nastavio još snažnije:

- Koje su bile tvoje reference kad si postao državni tajnik? Mogu ti i ja prigovoriti da guraš Uršića jer je on Dobrovićeva osoba od povjerenja. Koliko puta si u svom mandatu državnog tajnika spomenuo Karepovac i plan sanacije? Mogao si kao državni tajnik imati uvid u plan, procijeniti da ne valja i angažirati se da bude drugačiji. Zašto nisi? Shvatio bih tvoje prigovore da smo mi dio vlasti, ali, Ante, mi smo oporba jednako kao i za vrijeme prethodne vlasti. Pa koji bi moji motivi bili da se sližem s bilo kime kako bi neki posao dobila firma osobe koja je bila na našoj listi za izbore? Pa meni se poznanici rugaju jer sam već drugi mandat u Vijeću, a žena mi je nezaposlena iako je završila dva fakulteta prije 20 godina? Valjda bi se prije za sebe pobrinuo nego za nekoga drugoga - iznosio je Prkić.

Završio je odgovor otvorenim optužbama na račun Čikotića.

- Kad smo kod supruge, kako je tvoja žena dobila posao bez natječaja u Ministarstvu uprave? Molim te, uzmi kalkulator pa podijeli iznos novca za nadzor koji će tri firme podijeliti pa ćeš vidjeti da je Bucat dobio iznos koji odgovara bruto plaći inženjera za godinu ipo dana. Veliki novci u pitanju. Mo'š mislit. Nego nam reci, molim te, kako se zahtjevi Pilipovića poklapaju u potpunosti s vašima? Slušao sam ga kad je najavljivao prosvjed u subotu pred Karepovcem. Prvi put mu se dogodilo da mu rečenice imaju subjekt, predikat i da se pravilno služi padežima. I čita baš one zahtjeve koje si i ti pročitao na Gradskom vijeću. Čak mu je i stil jednak. Neću ni govoriti da govori protiv svih osim protiv vas. Jeftino, da jeftinije ne može. Reci mi još zašto niste pristali potpisati se na ponovni zahtjev za smjenom Jure Šundova? Ne želiš mu se zamjeriti? 

Taman oko ponoć, s utorka na srijedu, stigao je Čikotićev odgovor...

- Što se tiče tvrtke vaše istaknute suradnice gđe. Bucat nema nikakvih problema da sudjeluje na tržištu i svim natječajima kao i svi ostali poduzetnici. Meni je malo neobično da je izabrana tvrtka koja ima godišnji promet značajno manji od posla za koji se natječe u tako ozbiljnom poslu glavnog nadzora Karepovca. Međutim, tjedan dana prije natječaja kao prokurist ulazi u arhitektonsku firmu gosp. Bucat s referencama skromnih sanacija odlagališta iz Lumbarde i Lastova. Gospodin Bucat je zaista vrhunski profesionalac iz područja građevine i što se toga tiče to nema dvojbe, ali ovdje se ipak radi o sanaciji odlagališta. Možda sam u krivu, ali legitimno je postavljati pitanja na Gradskom vijeću. Sam gosp. Bucat kao profesionalac jučer je rekao pred svjedocima da ste ga i vi pitali pojašnjenja projekta koje vam je uskratio. Kao vijećnik sam dobio uvid u studiju utjecaja na okoliš i projekt i radi transparentnosti ga objavio da se u njega učitaju svi stručnjaci koji nisu mogli komentirati zbog manjka informacija. Žao mi je što sam uopće reagirao i sada se moram valjati u blatu nekakvih niskih polemika, ali me je potaknuo ad hominem napad od vašeg kolege Čupića kojeg također smatram jednim od bolje pripremljenih vijećnika kada me je u kolovozu napao što sam na poziv gradonačelnika Opare išao kod ministra Ćorića da se borimo za sanaciju Karepovca jer prema njegovim insinuacijama 'eto, imam privatni interes' (???) s bivšom firmom, iako se nikada nisam (niti ću) profesionalno bavio sanacijom - napisao je čelnik splitskog Mosta.

Komentirao je svoju ulogu u Ministarstvu...

- Ponosan sam na profesionalni i motivirani tim jer smo u šest mjeseci rada doprinijeli promjenama u energetici s konkretnim odgovorima na izazove (Model otkupa INA-e bez prodaje HEP-a, pronalazak rješenja za zagađenje u Slavonskom Brodu, natječaji za energetsku učinkovitost u industriji i turizmu, projekt LNG-a, studija isplativosti ugradnje razdjelnika, zakon o eksploataciji ugljikovodika i zakon o tržištu plina, smanjenje cijene plina za 23%, ukidanje nepotrebnih agencija (CEI), rješavanje nereda u obnovljivim izvorima energije) uredbama i apliciranjem preko jedne milijarde kuna iz EU fondova plus podizanje kaznenih prijava protiv odgovornih za kriminal u energetici i javnim institucijama. Nažalost po vas, moja domena je bila isključivo energetika i za to sam odgovarao, a ne gospodarenje otpadom.

Odgovorio je i na Prkićevu sumnju u njegovu povezanost s Robertom Pilipovićem iz inicijative 'Vrijeme je da narod kaže - dosta'.

- Je li me gosp. Pilipović kopirao ne znam, kao ni to da ste vi ponovili naše zahtjeve o dodatnim mjernim postajama koje smo prvi tražili na korist zajednice. Nikada neću nikome zamjeriti da krade ideje bile one o zakonu o mikrosolarima, amandmane u Gradskom vijeću ili prijedloge zaključaka ako su one u korist građana. Dapače, neka ih krade i neka se proslavi. Naš prijedlog je bio da se formira građanski nadzor sanacije uz podršku neovisnih stručnjaka, a kao naš doprinos tome je bio gosp. Uršić kao neovisni, ugledni i dokazani znanstvenik kojeg ste vi ničim izazvani nazvali stručnim fašistom i bolesnikom nakon čega sam skoro pao u nesvijest.

Nije ostao dužan ni na riječi kolege vijećnika o zapošljavanju supruge Sonje Čikotić...

- Kada već ulazite u intimu moje obitelji želim vam i to pojasniti. Suprugu sam upoznao kada je bila zamjenica ministra regionalnog razvoja i EU fondova i tada nam se desila ljubav koja je rezultirala brakom. Kada je HDZ srušio svog premijera Oreškovića, vratila se na fakultet u Osijeku odakle je temeljem članka 76a. Zakona o državnim službenicima koji regulira premještaj iz javne službe u državnu prešla u Ministarstvo uprave. Ministar uprave Kovačić angažirao ju je u kabinetu kao savjetnicu s referencama iz EU fondova. Na fakultetu u Osijeku proveden je natječaj za to radno mjesto. Povjerenstvo za sukob interesa nakon anonimne prijave je potvrdilo da je sve sukladno zakonu. O mom načinu djelovanja u politici govori dosta i odricanje šest mjeseci naknade nakon izlaska iz ministarstva i glupo mi je uopće što to moram naglašavati jer bi to trebalo biti normalno.

O predsjedniku Gradskog vijeća je rekao:

- Gospodin Šundov je pravomoćno optužen, ali ne i osuđen i javno sam ga pozvao da se povuče, ali i rekao da nećemo inicirati skupljanje potpisa jer se bavim važnijim temama Karepovca i Marjana, od očitih politički neuspjelih pokušaja rušenja trenutno stabilne vlasti koja će zasigurno pretrpjeti političku štetu zbog toga.
Slažem se s Vama, uvaženi gosp. Prkiću, da smo oporba, ali naše poimanje oporbe je da učinimo vlast boljom! Ukoliko ona to nije sposobna, narod će shvatiti i zamijenit ćemo ih. Kada kolege iz HDZHGS čitaju kako se oporba svađa, naravno da će biti bezbrižni i koristiti po njima blagodati pozicije. Zato Vas na kraju pozivam da napravite odmak od niskih strasti i ideologije koju gurate i zajedno se okrenemo borbi za podizanje kvalitete života i ostanku mladih u Splitu i Hrvatskoj - zaključio je Čikotić.

Vaša reakcija na temu