Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Croatia Boat Show počeo bez velike pompe, Baldasar poručio: 'Ima se što vidjeti'
Croatia Boat Show Piše: Dalmatinski portal

Croatia Boat Show počeo bez velike pompe, Baldasar poručio: 'Ima se što vidjeti'

Nećemo odustajati, ni ovu tradiciju gasiti - rekao je Vicenco Blagaić

Bez velike pompe počeo je u podne na Zapadnoj obali 17. međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show, u organizaciji tvrtke Profectus. 

Organizaciju sajma ove godine Vicenco Blagaić je prepustio Robertu Šormazu, tehničkom direktoru Croatia Boat Showa. Organizator se odlučio i za simboličnu cijenu karata, radnim danom 20 kuna, a za vikend 25. Radno vrijeme je od 10 do 19 sati, a ukoliko vrijeme posluži, organizator očekuje dobar posjet.

Blagaić je duhovito pojasnio zašto nije bilo svečanog otvorenja, prvi put u 17 godina.

- To ie bespotreban trošak, treba štedjeti novce - kazao je.

Potom je iskreno kazao da mu je malo muka nakon krize i otvarati službeno sajam jer kad se sjeti godina prije, bio je 6. sajam u svijetu.

- Tada je na sajam dolazilo 130 privatnih aviona iz svih zemalja svijeta. Grad je bio pun, ali pitanje je hoće li se to ikada vratiti. Nećemo odustajati, ni ovu tradiciju gasiti - rekao je.

Posljednjih godina, priznao je, financijski rezultati su katastrofa, uspijevaju biti na pozitivnoj nuli, ali neće odustati...

- Čekamo bolja vremena i da država poduzme nešto po pitanju poreza, porezne politike prema proizvođačima brodova. Dok god se ti globalni parametri ne promijene, neće se ni rezultati u prodaji brodova vidjeti - poručio je.

Sajam, dodao je, nažalost nije ništa veći nego lani, iako bi svi to htjeli, ali realnost je da je kriza i dalje u nautičkom sektoru.

- Nažalost, prodavači brodova ne bilježe porast prodaje i automatsķi je sajam, koji je produžena ruka tih rezultata, slab. Novi brodovi ne da ne ulaze u Jadran, nego polovni brodovi izlaze. To je trend. Ja te informacije imam, nije ih lijepo govoriti, ali suočimo se s realnošću - poručio je.

Marine postaju praznije nego ikad, nastavio je, ali od početka svjetske krize nautički sektor sve više pada.

Iako nije bilo službenog otvorenja, gradonačelnik Ivo Baldasar je obišao Croatia Boat Show.

- Pored svih teškoća, praktički nestanka jednog tržišta, zaslugama tvrtke Profectus i uz našu malu pomoć, uspijeva se nastaviti jedna lijepa tradicija. Iako sajam nije veličine kao neki drugi i održava se u skromnim uvjetima, još uvijek je lijep i interesantan, ima se što vidjeti - mišljenje je Baldasara.

Dodao je i kako je ovu drugu godinu, otkada je na Zapadnoj obali, i vrijeme blagonaklono sajmu.

Vaša reakcija na temu