Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Lelas: Split je ludi grad, naše kolege iz drugih zemalja mogu samo sanjati o stvarima koje se ovdje događaju

Lelas: Split je ludi grad, naše kolege iz drugih zemalja mogu samo sanjati o stvarima koje se ovdje događaju

U sklopu 'O la la večera' svakodnevno se kuha za beskućnike. U drugim gradovima taj projekt nije uspio izdržati više od par mjeseci, a ovdje se čeka red na listi za kuhanje

Sinoć je u organizaciji Rotaract kluba Split i udruge MoSt u Sveučillišnoj knjižnici održano predavanje o splitskom aktivizmu, borbi za socijalno najugroženije i iskustvu preko 20 godina rada udruge MoSt. Svoju priču i prve početke su iznijeli Đordana Barbarić i Dado Lelas, koji priznaju da su pokrenuli udrugu niti svjesni u što se upuštaju.

- Niti smo imali znanja ili bilo kakvog dotadašnjeg iskustva, vodila nas je jedino iskrena želja da pomognemo toj ugroženoj skupini, beskućnicima, koja tada uopće nije niti postojala za naše institucije. Danas možemo ponosno reći da je iza nas 20 godina iskustva koje je rezultiralo time da smo našim radom utjecali čak na izmjene zakona koji se tiču ove skupine. Ti neki ljudi, svaki sa svojom životom pričom i na ulici, sada imaju barem topli obrok i gdje prenoćiti, nisu više odbačeni od društva. A to ne bi bilo moguće bez gotovo 1000 volontera koji su prošli kroz našu udrugu! - poručila je Đordana Barbarić, koja je nadodala kako u Splitu također postoji potreba za javnim kupalištem, jer dosta sugrađana koji i imaju kakav-takav krov nad glavom, nemaju uvjete za održavanje  osnovne higijene.

Prisutne su iznenadili podaci koje je iznio Dado Lelas, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, govoreći o splitskom fenomenu dobrote:

 - Split je lud grad! Split je prvi otvorio prihvatilište za beskućnike i nije čekao državu da se pokrene! Split je otvorio prvu socijalnu samoposlugu koja se kasnije prelila u druge hrvatske gradove! Split je u samo jednom humanitarnom buvljaku 'A di si ti?!' na jednom mjestu, u jednom danu, okupio gotovo 500 volontera i preko 70.000 kuna! Zamislite, u Splitu se već godinama u sklopu 'O la la večera' kuha svakodnevno za naše beskućnike, a takav projekt u drugim gradovima i većim od Splita nije uspio izdržati ni par mjeseci! I to i dalje traje, čeka se red na listi za kuhanje! Kada naše kolege iz drugih europskih zemalja dođu i čuju ovo, za njih je to fenomen o kojim mogu samo sanjati kod kuće!

Ovaj događaj u Sveučillišnoj knjižnici je nastavak aktivnosti splitskog Rotaracta kluba, koji svojim predavanjima želi skrenuti pažnju javnosti na društveno zanimljive teme, pokrenuti zajednicu na više aktivizma, te u prilici pomoći onima koji su u potrebi.

Vaša reakcija na temu