Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Damir Pilić: SDP je za Račana izdao Srbe, a zatim i radnike

Damir Pilić: SDP je za Račana izdao Srbe, a zatim i radnike

U Spinutu je održana tribina u organizaciji Radničke fronte

Prostor na ljevici je nepopunjen, SDP je utjecao na rušenje ideje ljevičarstva, a mladi ljudi, sve udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava, sve ugrožene skupine, žene i manjine, radnici... su, zapravo, prostor ljevice.

Neke su to od misli s tribine održane u Spinutu u organizaciji Radničke fronte, gdje su o lijevoj sceni na temu 'Kuda i kako dalje' govorili Ivo Anić, David Bilić, Diana Magdić i Damir Pilić. Večer je moderirao Marko Milošević.

- Spada li SDP u ljevicu? Zoran Milanović je pokazao svoje lice s otklonom u kampanji, ali nije SDP samo u posljednje vrijeme takav. Sjetimo se početaka kada je SDP dobio glasove od hrvatskih Srba, a Račan ih je ostavio na cjedilu. Tada je SDP izdao Srbe, a 90-ih i radnike. Izdao je korijene, manjine i radnike. Račan se pravdao da je morao čuvati stranku. Ma, za koga i što si je čuvao - krenuo je Pilić bez uvijanja.

Nastavio je i s novijim primjerima i naveo kako je Mirando Mrsić rekao da moramo zaboraviti '8 plus 8 plus 8', kao i na Lekine riječi da nije vrijeme za socijaldemokraciju. 

- Pa i na problem sa švicarskim francima ih je upozorio savjetnik u kampanji Alex Brown - završio je Pilić o SDP-u.

Temeljne odrednice lijeve stranke su, istaknuo je, antifašizam, antikapitalizam i antinacionalizam. 

Anić je ustvrdio i da nedostaje mladih ljudi koji doživljavaju stranke kao sredstvo za dobivanje posla ili napredak.

- Izgubilo se romantično poimanje ljevice - smatra.

Naveo je i kako se definitivno Milanović ne može svrstati u ljevicu.

Kazao je i kako je Radnička fronta put kojim treba ići te da je potrebna reformacija SDP-a. Promjene na bolje u SDP-u vidi ako predsjednik bude Ranko Ostojić koji ističe ujedinjenje ljevice.

- Čeka nas mučno i teško razdoblje. Šteta što nemamo čvrstu bazu, čvrstu ljevicu i oslonac - zaključio je.

Diana Magdić je pohvalila Radničku frontu, kako je rekla, samim time što potiču dijalog i političku pismenost je veliko postignuće.

Na koncu kažimo i da je mladi student David Bilić ustvrdio da je SDP postao sam sebi svrha i da ne služi narodu nego uskom krugu elita.

- Ljevica je uvijek na strani potlačenih i protiv tlačitelja - poručio je za kraj svog izlaganja.

Vaša reakcija na temu