Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAN DRŽAVNOSTI: Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti!

DAN DRŽAVNOSTI: Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti!

Do 2001. obilježavao se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine

Danas se slavi Dan državnosti, blagdan koji se obilježava 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti proglašavajući Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora. No, sve je više zagovornika, ponajprije iz redova HDZ-a koji smatraju da treba vratiti datum 30.svibnja. Među prvima je o tome počeo govoriti  splitski gradonačelnik već duži niz godina. I ove godine je 30.svibnja na Facebooku čestitao Dan državnosti.

- Poput Katona Starijeg, to godinama ponavljam na današnji dan. Veseli me da nas je sve više koji to ističu! Dan kada smo bili ponosni, kada smo znali što obilježavamo, čega se prisjećamo i što slavimo. Osjećaj je bio sličan onome kojega imamo danas za 5. kolovoza, za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te za Dan hrvatskih branitelja, kojega mi danas u Splitu obilježavamo. Radno i svečano - objavio je.

Uz hrvatsku trobojnicu napisao je: Sritan Vam Dan državnosti!

I prošle godine je, podsjetimo, pozvao da se vrati Dan državnosti 30. svibnja te da se nastavi dalje obilježavati i slaviti naša domovina i naša pobjeda 5. kolovoza, a da se 8. listopada i 25. lipnja prisjećamo.

- Praznik bi trebao biti u srcima i dušama većine građana, a to tako nije. Jer su političke elite zadnjih 25 godina neodlučno mijenjali datume i napravile zabunu koja mene žalosti, kao i veliku većinu ljudi. Hrvati su usvojili 30. svibnja kao svehrvatski Dan državnosti koji je dobro funkcionirao dok nismo došli u situaciju da smo promijenili dan na 25. lipnja - poručivao je Krstulović Opara više puta ne mijenjajući stav.

Vaša reakcija na temu