Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dan građevinara na sajmu SASO: 'U ovoj školskoj godini od Like do Dubrovnika nije upisan ni jedan zidar, tesar, armirač i soboslikar!'
SASO 2016. Piše: Dalmatinski portal

Dan građevinara na sajmu SASO: 'U ovoj školskoj godini od Like do Dubrovnika nije upisan ni jedan zidar, tesar, armirač i soboslikar!'

Nedopustivo je da građevinski radnik bude manje plaćen od onoga koji sjedi i piše nešto u uredu

Okruglim stolom 'Nedostatak radne snage - prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa' obilježen je 9. Dan građevinara koji se održavao u okviru jubilarnog 20. međunarodnog sajma SASO. Okrugli stol organizirala je Hrvatska gospodarska komora, a okupila je dionike ovoga problema: školske djelatnike, znanstvenike, poslodavce, državne službenike... Raspravljalo se o problemu građevinskih tvrtki u pronalasku kvalificiranih radnika, o kvotama uvoza radne snage, o tome koliko su mladi zainteresirani za strukovna građevinska zanimanja, mogućnostima dualnog obrazovanja...

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj je kazala kako nedostaje veliki broj građevinskih radnika te da je taj problem u odnosu na prošlu godinu eskalirao.

- Kvote prošle godine bile su razgrabljene i pokazalo se kako je odobrena kvota nedostatna. Međutim, sustav godišnjih određivanja kvota nije dobar jer sve ostale zemlje imaju sustav uvođenja radnika po potrebi. Firme traže građevinske radnike kojih ima 20 tisuća na Zavodu, a oni se ne pojave na razgovoru za posao, što nije krivica poslodavca. Trebamo se pozabaviti i sa sustavom obrazovanja - rekla je Čagalj.

Ivan Kovačević, ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, zabrinut je što će nestati neka zanimanja potrebna na tržištu, a s njim su se složili i ostali ravnatelji srednjih škola koji su sudjelovali na okruglom stolu.

- U ovoj školskoj godini od Like do Dubrovnika nije upisan ni jedan zidar, tesar, armirač, soboslikar, upisana su tri rukovoditelja građevinskih strojeva, a sve je veća potreba upravo za tim radnicima, a morat ćemo ih uvoziti. Trebamo se pokrenuti i svi skupa sudjelovati kako bi se stvari poboljšale. Najvažnije je da se ta zanimanja cijene, nedopustivo je da građevinski radnik bude manje plaćen od onoga koji sjedi i piše nešto u uredu. Također, roditeljima treba objasniti da gimnazije nisu jedino rješenje za njihovu djecu. Jedan zidar i keramičar treba biti gospodin koji će dobro zaraditi i moći pristojno od toga živjeti.

Ovaj problem samo će rasti, imat ćemo sve manji broj kvalitetno obrazovanih radnika, a kada tvrtke sklope ugovore shvatit će da nemaju dovoljan broj kvalitetne radne snage, mišljenja je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

- Vjerujem da već kasnimo deset godina u promjeni sustava i iz tog razloga sam jako nesretan. Moramo u javnosti više promovirati da je dobro biti majstor, moramo jednako poštivati vodoinstalatera i kirurga, kao osobe i kao ljude s posebnim vještinama - kazao je Ranogajec te istaknuo kako ćemo, ako ne motiviramo roditelje i djecu, biti u velikim problemima.

Dodajmo još kako su se sudionici skupa osvrnuli i na temu visokoobrazovnog sektora. U sklopu okruglog stola koji se bavi problemom zapošljavanja kvalificirane radne snage u građevinskoj industriji, u zemlji koja bilježi rekordne stope nezaposlenosti, prezentiran je i CROSKILS, program obrazovanja građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti i BUILD UPON projekt znanja i vještine svih profesionalaca u građevinskom sektoru.

Nakon rasprave i zaključaka, svoje prezentacije održali su generalni sponzori, tvrtka ACO građevinski elementi i Kožul d.o.o.

Vaša reakcija na temu