Dan Marjana: Gulaš s pet vrsta mesa i devet milijuna biža 'planuo' u 15 minuta

Dan Marjana: Gulaš s pet vrsta mesa i devet milijuna biža 'planuo' u 15 minuta

Novi Zakon o šumama omogućit će Gradu Splitu upravljanje i gospodarenje Park-šumom

Marjan će ostati splitski, a Grad će gospodariti i upravljati njime, poruka je s današnje proslave Dana Marjana čime i službeno završava Sudamja. 

- Do sada su šume bile u privatnom ili državnom vlasništvu, a ne u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. U pripremi je Zakon o šumama kojim će se to promijeniti na razini cijele Hrvatske i a tu je inicijativu pokrenuo naš gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Marjan će i dalje služiti građanima svih generacija za rekreaciju, za razonodu, a mi ćemo mu svakako više pažnje posvetiti kroz protupožarnu zaštitu i kroz popravke puteva, a moramo riješiti i problem s potkornjakom - kazao je Ivica Grubišić-Gire, gradonačelnikov savjetnik za komunalu.

Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, dodao je da je s gradonačelnikom godinu dana radio na prijedlogu Zakona o šumama.

- Novi Zakon omogućuje da Marjan ostane splitski. Grad Split će i dalje gospodariti Marjanom. To je bilo upitno nakon jedne akcije Društva Marjan koji su zajedno s DORH-om radili na utvrđivanju stanja parcela i sad je utvrđeno da su parcele u vlasništvu Splita, ali izmjenom Zakona o šumama Grad će gospodariti i upravljati Park šumom Marjan - rekao je Koharević.

Osim proslave u Dječjem gradu koju je organizirala Javna ustanova, udruge su na nekoliko lokacija organizirale svoje akcije. Tako su Zeleni Dalmacije pošumljavali na Vrhu Telegrin, a ronioci iz Kluba Mornar čistili su podmorje na Prvoj vodi. U podne je tradicionalno podijeljeno šestotinjak porcija marjanskog gulaša kojeg su pripremili kuhari ŠKMER-a, a učenici Turističko-ugostiteljske škole podijelili su ga za petnaest minuta.

- Malo smo se šalili da smo i Špira skuhali, ali bilo bi dobro da bude malo vepra. Ovako imamo pet vrsta mesa: teletina, janjetina, junetina, piletina, svinjetina, malo suhog mesa, dosta povrća - rekao je Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, koji je otkrio i da je njih desetak kuhara koji su od sedam sati počeli s kužinavanjem na Marjanu iz zabave brojilo biže.

- Imali smo vremena, na vrijeme smo počeli kuhati, počastilo nas je super vrijeme bez vjetra pa nam plinovi bolje rade i kad smo biže počeli bacati u teću, palo nam je na pamet da bi ih mogli prebrojati. Ima ih više od devet milijuna! Najvažnije je da su svi su dobro raspoloženi. Neka se ljudi danas ovdje zabave, a poslije odu na Hajduka i neka nakon toga nastave u slavljeničkom tonu - zaključio je Bremec.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare