Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dani volonterskog rada u Splitu počeli konferencijom, a završit će humanitarnom akcijom u Đardinu

Dani volonterskog rada u Splitu počeli konferencijom, a završit će humanitarnom akcijom u Đardinu

Kaštelanski srednjoškolci pošumljavali su opožarena područja, učenici Zdravstvene škole educirali su starije o dentalnoj higijeni i zdravlju, a mladi fizioterapeuti su s njima vježbali

Tradicionalna manifestacija Dani volonterskog rada počela je danas u Splitu konferencijom 'Pokretačka snaga volontiranja' i traje do subote. Na konferenciji su sudjelovali mladi volonteri srednjoškolci te brojni predstavnici civilnog i javnog sektora. Natalija Palčić povela je tribinu mladih na temu motivacije za volontiranje i dobrobiti volontiranja među srednjoškolcima, a predstavnice udruga i škola predstavile su volonterske programe učenika koji pružaju svoje stručne vještine. 

Srednjoškolci iz srednje škole Braće Radić iz Kaštel Štafilića volontirali su u pošumljavanju opožarenih područja, dok volonteri Zdravstvene škole Split volontiraju pružajući usluge edukacije o dentalnoj higijeni i zdravlju općenito starijim osobama, osobama s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom, a mladi fizioterapeuti pružaju usluge vježbanja za te korisnike. Predstavljena je organizacija Splitskog polumaratona budući da Maraton klub Marjan tom prigodom aktivira oko 400 volontera, mahom mladih ljudi i sportaša koji pomažu pri organizaciji tog sportskog događanja. 

Festival mediteranskog filma Split će i ove godine primiti 40-ak volontera koji za svoje sudjelovanje na festivalu dobiju poklon paket i besplatan ulaz na sve projekcije festivala, a kako je riječ o filmskom festivalu, o svojim volonterima su snimili i filmić. Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači organizira velike volonterske akcije u koje nerijetko uključuje volonturiste – turiste koji u Split dolaze i radi turističkih sadržaja i radi volontiranja, ali i korporativne volontere koji svoj teambuilding često imaju u volonterskih radnim akcijama u Centru. Predstavnice Studentskog katoličkog centra SKAC_ST pričale su o iskustvu koordiniranja velikim brojem volontera tijekom akcije 72 sata bez kompromisa i o tome kako njihovi volonteri bez kompromisa prihvaćaju zadatke koji im se dodijele nasumično.

Humanitarno-prodajna izložba održat će se u subotu, 26. svibnja, u Đardinu. Ona svake godine okupi 30-ak udruga i javnih ustanova te velik broj volontera. Na štandovima uvijek bude šaroliko. Može se naći svašta, od knjiga i priručnika do nakita, ukrasa i prirodne kozmetike. 

Učenice Obrtničke škole ove će godine plesti pletenice u zamjenu za donacije, Splitsko dijabetičko društvo će mjeriti tlak i šećer u krvi, a Šefovi kuhara mediteranskih i europskih regija će sudionicima spremati hranu u zamjenu za donacije. Svaka organizacija dio sredstava od prodaje na štandu usmjerava jednoj udruzi u potrebi, a odlukom Volonterskog centra Split, ove godine će donacije biti usmjerene Udruzi Dyxy, za kupnju Neurofeedback uređaja. Radi se o neinvazivnoj suvremenoj metodi stimuliranja dijelova mozga, a koja se koristi kao jedna od vodećih metoda u ublažavanju smetnji čitanja i pisanja osoba s disleksijom. Udruga Dyxy na našem je području jedina koja se bavi isključivo ovim teškoćama i kojoj gravitiraju djeca iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. 

Na štandovima su se građani također mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o važnosti volonterskog rada u izgradnji zdravog i humanog društva. U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovat će desetak udruga i javnih institucija, nekoliko plesnih skupina te dječjih zborova i klapa.

Vaša reakcija na temu