Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAS poziva građane Splita 3 da iznesu svoj stav: 'Odlučite želite li na gradskom zemljištu crkvu, tržnicu, parkiralište, dječje igralište ili park'

DAS poziva građane Splita 3 da iznesu svoj stav: 'Odlučite želite li na gradskom zemljištu crkvu, tržnicu, parkiralište, dječje igralište ili park'

Dragan Žuvela je rekao da nema informaciju o tome da su građani involvirani u predmetnu problematiku preko kotarskog vijeća

Društvo arhitekata Splita pozvalo je građane Splita 3 da u ponedjeljak, 15. siječnja, u 10 sati dođu u Banovinu i iznesu svoj stav o planiranoj gradnji crkve na mjestu izvorno namijenjenom tržnici i parkiralištu. Iz DAS-a poručuju da je od donošenja DPU-a, na samo 400 m pješačke udaljenosti od predmetne lokacije izgrađen je Franjevački klerikat fra Ante Antića. Istodobno, upozoravaju, u radijusu od jednog kilometra nema nijedne tržnice niti je planirana.

- Nije realizirana niti jedna garaža ili parkiralište. Također, broj stambenih jedinica u neposrednoj blizini povećan je realizacijom višestambenih zgrada jugozapadno od predmetne lokacije. Budući da je čestica u vlasništvu Grada, Grad ima šansu na ovoj lokaciji osigurati građanima / stanarima parkiralište, tržnicu, dječje igralište, zelenu površinu ili bilo koju drugu javnu funkciju sa sretnom okolnošću da ne postoje neuređeni imovinsko-pravni odnosi, a postoji projektna dokumentacija koja se tek treba prilagoditi današnjim standardima. Može se reći kako bi ova realizacija, za naše prilike, mogla biti nevjerojatno brza - kazali su arhitekti.

Nakon ovog poziva smo kontaktirali Dragana Žuvelu, predsjednika DAS-a, jer do sada nismo svjedočili da su se arhitekti na ovaj način angažirali.

- U ovom pozivu nema ništa van regule, čisto izvršavamo svoju strukovnu dužnost i stavljamo fokus na demokratski alat javne rasprave unutar koje bi građani, koji će neposredno osjećati promjene ovog prostornog plana, trebali izraziti svoje mišljenje o tome. Sa strane DAS-a mi imamo određene primjedbe koje ćemo službeno predati i javno prezentirati, a radi se o prioritetima u konzumaciji prostora - onome što građanima treba i što ovim izmjenama dobivaju te očuvanju urbanističke strukture arhitektonsko vrijednog dijela grada. Jednostavno rečeno, osnovna su pitanja je li ovo najpogodnije mjesto za crkvu (u smislu orijentacije, konteksta, funkcionalnosti, estetike, proporcija) i je li za kvalitetu života stanovnika i korisnika šireg područja važnije ovaj prostor iskoristiti za vjerski objekt ili za (veću) tržnicu, parkirališta (garaže), zelene površine itd. - rekao nam je Žuvela.

Još je rekao da nema informaciju o tome da su građani involvirani u predmetnu problematiku preko kotarskog vijeća, što mu je vrlo čudno jer bi izmjene detaljnih planova i potencijalne intervencije u prostor ovakve vrste trebale biti primarni interes i glavni fokus lokalnog stanovništva i njihovih predstavnika.

Vaša reakcija na temu