Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DEFINITIVNO: Srećko Šestan je novi intendant HNK Split, dobio je podršku većine u Gradskom vijeću

DEFINITIVNO: Srećko Šestan je novi intendant HNK Split, dobio je podršku većine u Gradskom vijeću

Izabran je glasovima HDZ-ovih, HGS-ovih i HNS-ovih vijećnika

Srećko Šestan je izabran za intendanta HNK uz 18 ruku iz HDZ-a, HGS-a i HNS-a. Protiv je bilo 16 vijećnika oporbe potpomognutih vijećnikom vladajuće koalicije HSLS-a Tonćija Blaževića. Suzdržan je bio Ante Zoričić iz Popravi grad. 

Iz rasprave u kojoj se spomenuo i Tito, izdvojimo neke detalje.

Vijećnik SDP-a Joško Markić je obrazložio zašto neće podržati Srećka Šestana za intendanta HNK Split.

- Pred točno godinu dana, u ovoj vijećnici, donesena je odluka da Lemo neće biti imenovan intendantom HNK Split unatoč pozitivnom mišljenju Kazališnog vijeća. Žalim zbog toga što sam uvjeren da nećemo u skoroj budućnosti opet imati kandidata s toliko entuzijazma, optimizma, inovativnosti, poleta i energije kao što je g. Lemo imao. Tada je još jednom naša stožerna kulturna ustanova postala pozornicom političkog kadroviranja, a što je dugoročno najmanje njoj na korist. Na toj sjednici sam rekao, a sada ponavljam, da temeljem pozitivnog mišljenja Kazališnog vijeća mogu pretpostaviti da je predloženi kulturni program kandidata za intendanta kvalitetan i da će biti na zadovoljstvo građanima našeg grada. Je li ipak program Šestana mogao biti bolji, hoće li privući i uspostaviti komunikaciju s daleko širim krugom publike nego do sada te hoće li repozicionirati kazalište kao dušu grada, vidjet ćemo. Isto tako, vidjet ćemo hoće li financijski ozdraviti ustanovu koja godinama posluje s gubitkom. Uvjeren sam da će Šestan danas dobiti potporu ovog Vijeća jer je tako puno ranije i na nekim drugim mjestima odlučeno. Pri tome me najviše žalosti naša licemjernost i kako preko nje olako prelazimo. Naime, pred godinu dana, Lemo je dobio negativno mišljenje pročelnika Službe za društvene djelatnosti jer nije u svom programu detaljno razradio strategiju sanacije postojećeg duga HNK. Financijski plan je tada bio predložen na 22 stranice, a sada imamo 7 stranica Poslovnog plana, od čega je Financijski plan samo na jednoj. Lemo, kojem je ovo Vijeće tada nedvosmisleno i jasno reklo 'financijski plan uz plan sanacije duga HNK Split nije zadovoljavajući i nije realno prihvatljiv budući nije detaljno razrađena strategija sanacije postojećeg duga' je planirao, pouzdajući se isključivo u sposobnosti HNK Split, u svom mandatu kazalište djelomično izvući iz financijskih problema, a dug smanjiti za 49 posto. Dakle, za čak 2 milijuna kuna. To je protumačeno kao odraz njegove menadžerske nesposobnosti i neambicioznosti.

Za razliku od toga, kandidat koji niti ne preuzme natječajnu dokumentaciju niti uopće ponudi naznake plana sanacije duga dobiva pozitivno mišljenje Službe za društvene djelatnosti. U svom programu on tek navodi da će mu 'u cilju uspostave racionalnog i učinkovitog poslovanja jedna od prvih zadaća biti provedba dubinske analize s ciljem stvaranja uvjeta za kontinuirano unapređenje poslovanja kazališta, kvalitete kazališnog programa i drugih pratećih usluga.' Nije li već mogao započeti tu analizu preuzimajući svu potrebnu dokumentaciju? U svoju misiju financijskog ozdravljenja i sanacije duga mene nije uvjerio. A čini mi se da nije niti uvjerio Kazališno vijeće jer oni kažu: 'za vjerovati je da će racionalizirati troškove umjetničkih projekata'. Dakle, oni tek vjeruju. Istodobno navode 'impresivnu upravljačku karijeru kandidata za intendanta'. S nadom da dubinska analiza neće trajati predugo i da će rezultat poslovanja biti bolji nego u HNK Rijeka koje je ostalo 2 milijuna kuna u dugu, želim novom intendantu uspjeh u radu, ali ja ne mogu podržati njegovo imenovanje - kazao je.

Vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku Mladen Martin Pauk je rekao da neće podržati Šestana jer ne može podržati nekoga tko je bio u Partiji, a da se ne može jasno definirati što znači ugledni djelatnik u kulturi za koje je Puljak navela da je ova gradska vlast prekršila imenovanjem nestručnjaka u upravna vijeća.

- Podsjećate me na čelnika Partije koji je rekao da 'al ćemo se držati zakona kao pijan plota'. Tako i vama smeta prošlost, a ne što se krši zakon - kazala je Puljak Pauku aludirajućina Josipa Broza Tita. 

Predsjednik Kluba vijećnika Mosta Ante Čikotić je replicirao Puljak:

- To nije bio čelnik nego jedan od najvećih ratnih zločinaca 20. stoljeća!

Vijećnik Pametnog Jakov Prkić je podsjetio na predizborno obećanje.

- Čitam program HDZ-a iz kampanje i zaspem kao beba, ne trebaju mi bajke braće Grimm - kazao je Prkić.

U obranu Šestanovog programa je stao dirigent Jure Bučević, na što je poentirao vijećnik Pametnog Branimir Urlić.

- Znate li tko će mu biti ravnatelj Opere? - pitao ga je Urlić.

Predsjednik SDP-a Goran Kotur rekao je da Josip Broz Tito niie smetao Ivi Tijardoviću, te da bi nekima ovdje možda bilo draže da  imamo talijansko kazalište, a ne Hrvatsko narodno kazalište.

- Talijanske kulturne ustanove su na višoj razini - uzvratio je Pauk. 

Vaša reakcija na temu