Foto: Nikol Hot
Dekan Filozofskog fakulteta u Splitu: Nadamo se da ćemo novu akademsku godinu početi pod jednim krovom

Dekan Filozofskog fakulteta u Splitu: Nadamo se da ćemo novu akademsku godinu početi pod jednim krovom

Projekt je vrijedan 105 milijuna kuna, a zgrada Brodomerkura se smatra idealnim rješenjem jer se ona nalazi samo na desetak minuta hoda od sveučilišnog Kampusa

Na Filozofskom fakultetu u Splitu održana je primopredaje pisma namjere o kupnji zgrade Brodomerkura na Poljičkoj cesti za potrebe Sveučilišta u Splitu. Projekt je vrijedan 105 milijuna kuna, a zgrada se smatra idealnim rješenjem jer se ona nalazi samo na desetak minuta hoda od sveučilišnog Kampusa.

- Jedna od prednosti je cijena koja je dvostruko manja nego da gradimo u Kampusu, a vrijeme do useljenja je manje za dvije godine. U dogovoru s Brodomerkurom mogli bismo početi useljenje mjesec dana nakon potpisa jer su spremni očistiti prostor u tom roku. Također, imamo u cijelosti gotovu menzu koja je već spremna za studente. Uz to, postojeći uredi uz manje preinake bili bi spremni za useljenje. Tako bi se oslobodili financijskog utega, to je milijun i dvjesto tisuća kuna koje godišnje plaćamo, a taj iznos uložili bismo u zgradu. Stručnjaci bi napravili jedan elaborat za useljenje, a uređenje bi trajalo tri godine u ljetnim mjesecima kada nema studenta - kazao je rektor Šimun Anđelinović te razlike u cijeni potkrijepio brojkama.

- Kada bismo gradili u Kampusu iznad FESB-ove zgrade cijena bi bila oko 236 milijuna kuna, a ovdje 105 milijuna.

Time bi se riješili prostorni problemi fakulteta s 1500 studenata koji je trenutačno razasut na čak pet lokacija u gradu i gotovo mu je nemoguće normalno organizirati nastavu. Ministarstvo znanosti odlučilo je izdvojiti čak 75 milijuna kuna iz državnog proračuna za kupnju zgrade. U 2017. za tu namjenu osigurano je 25 milijuna kuna, a u idućim godinama predviđeno je još 27 milijuna (2018.) i 23 milijuna kuna (2019.) što je potvrdio i sam ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić koji je prije primopredaje namjere održao predavanje na temu 'Ulaganje u znanost i visoko obrazovanje'.

- Iz izlaganja se moglo zaključiti da želimo znatno povećati ulaganje u znanost i obrazovanje, pogotovo visoko obrazovanje koje treba modernizaciju. Prema europskom prosjeku hrvatsko obrazovanje u ulaganju zaostaje više nego dvostruko prema drugim zemljama. Kod njih je 2,3%, u 2015. godini kod nas je 0,85 %, godinu ranije 0,79%. Cilj nam je do 2020. godine doći do 1,4%, odnosno barem do europskog prosjeka. Upravo ovo je jedno od takvih nastojanja te je bilo krajnje vrijeme da nešto poduzmemo - zaključio je Barišić.

Predavanje 'Državno, a učinkovito!?' je održao ministar države imovine Goran Marić čije će ministarstvo sudjelovati u realizaciji ovog projekta.

- Vlada se odlučila za ustroj novog ministarstva jer je to bila potreba, prije svega da država bude što bliža svakom gradu, općini pa evo i sveučilištima. Razlog zbog koje se Sveučilište nalazi već godinama u ovoj situaciji je izostanak odgovarajuće politike. Došlo je vrijeme da se politika promijeni. Imovina je zapuštena u svakom pogledu, organizacijski, upravljački, imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni i jedino ovakvim pokretanjem projekata možemo ubrzati procese. Ministarstvo državne imovine će u nekoliko mjeseci pronaći odgovarajući model, predložiti ga Vladi u najkraćem mogućem roku. Ministarstvo je pokrenulo brojne procese, međutim, mi smo kadrovski potkapacitirani, naime, malo tko zna da jedna agencija koja obavlja tehničke stvari ima sedam puta više zaposlenih nego mi. Nismo čarobnjaci, stvari se ne mogu rješavati preko noći, ali postavljamo sustav te ćemo racionalno, učinkovito i razumno provoditi naš rad - kazao je Marić.

Dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir sretan je što je došao ovaj dan, pogotovo jer se ovim projektom, kako je naveo, ulaže u najbolje što ova zemlja ima.

- To je ulaganje u mlade i kreativne ljude koji su budućnost. Filozofski fakultet je usprkos lošim uvjetima opravdao tu odluku svog osnivanja, stasao je u jednu od najvećih i najuspješnijih sastavnica splitskog Sveučilišta. Napokon je došao dan da se i mi možemo nadati da ćemo novu akademsku godinu početi pod jednim krovom i da nećemo kao do sada biti dislocirani. Hvala svima koji su tome doprinijeli - sretno će dekan. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare