Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Demografska obnova: Pročitajte što će sve dobivati budući roditelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Demografska obnova: Pročitajte što će sve dobivati budući roditelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Blaženko Boban je kazao da mu je zadovoljstvo što je nacionalna mjera demografske politike preuzeta iz programa Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je potpore za novorođenu djecu u cijeloj županiji koje će se davati bebama rođenima već od prvog siječnja nadolazeće godine. Glavni ciljevi ovih demografskih mjera u kojima će svako dijete Splitsko-dalmatinske županije dobiti potporu, visina ovisi o području gdje žive, je zaustaviti depopulacijske trendove, demografski obnoviti ruralna područja i otoke, smanjiti migracije prema priobalnim gradovima, potaknuti mlade na zasnivanje obitelji, na rađanje djece.

Osigurat će se sufinanciranje potreba djeteta u prvoj godini života, a u pojedinim mjestima čak i do treće godine života. Prema jasnim kriterijima, razlika broja stanovnika, rođenih i umrlih, broju rođene djece u pojedinoj općini ili gradu te poreznim prihodima po stanovniku, sve su gradove i općine podijeljeni u pet kategorija. Tako su i varirali iznosi sufinanciranja.

U prvoj grupi gdje spadaju Sućuraj, Prgomet, Lokvičići, Zagvozd, Lećevica, Primorski Dolac, Nerežišća, Lovreć, Selca, Šestanovac, Gradac, Cista Provo te gradovi Vrlika i Vis, iznos novčane potpore za jedno dijete iznosi 2 tisuće kuna, plus darovi u suradnji s Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije u vrijednosti od 400 kuna, Za dvoje djece po tri tisuće kuna, za troje po šest, za četiri po 7,5 tisuća kuna, pet 10 tisuća kuna... Sveukupno, novčana potpora u ovoj grupi iznosi 714 tisuća kuna. U darovima je 70.400 kuna.

Za prvu grupu, s obiteljima s troje i više djece mjere za novorođene bebe se nastavljaju do treće godine života. 

Zadvarje, Podgora, Pučišća, Zmijavci, Dicmo, Hrvace, Muć Proložac, Marina, Seget, Podbablje, otok te gradovi Stari Grad i Komiža su u drugoj grupi i novčana potpora počinje s tisuću kuna za jedno dijete, te proporcionalno raste. Sveukupno, 822.500 kuna potpore te još 164 tisuće kuna kroz poklon paket.

Jelsa, Baška Voda, Milna te gradovi Vrgorac, Trilj, Omiš i Sinj su u trećoj grupi i za djecu je osigurano 840 tisuća kuna novčane potpore plus 244 tisuće za poklon pakete. Novčani iznos potpore za prvo dijete iznosi 800 kuna te raste prema broju djece.

U četvrtu grupu prema kriterijima su Brela, Šolta, Postira, Bol, Dugopolje, Dugi Rat, Klis i grad Imotski. Novčane potpore počinju sa 700 kuna. Ukupno je osigurano 354,300 kuna te još 140 tisuća kuna za poklon pakete.

Posljednja grupa je zapravo ona najbolje stojećih lokalnih zajednica, a tu spadaju Sutivan, Tučepi, Okrug, Podstrana te gradovi Hvar, Supetar, Trogir, Makarska, Solin, Kaštela i Split. Novčana potpora počinje s 500 kuna. Ukupno je osigurano 1,7 milijuna kuna te 1,1, milijun kuna poklon paketa.

Kako je istaknuo župan, prije sedam godina se rodilo 4550 djece, a prošle godine preko 300 manje, što je zaista zabrinjavajuće.

U detaljnoj prezentaciji, iznio je kako prema posljednjem popisu stanovništva u Splitsko-dalmatinskoj županiji živi 454.798 stanovnika, što je prema popisu iz 2001.godine  8.878 ljudi manje.

Osim toga, u posljednjih šest godina je 2.440 osoba više umrlo nego se rodilo. Rodilo se, naime, 26.219, a umrlo 28.659 stanovnika.

Za ove mjere, koje se prvi put uvode, izdvojeno je 4,5 milijuna kuna u proračunu koji će uskoro pred županijske vijećnike.

Osim toga, župan je kazao i kako mu je zadovoljstvo što je nacionalna mjera demografske politike preuzeta iz programa Splitsko-dalmatinske županije. Odnosno od prvog srpnja, Vlada će sufinancirati rad odgajateljica u vrtiću popodnevnim smjenama. Naime, Bobanovo je obećanje bilo da će Županija voditi računa o tome, uvrstio je u proračun potreban iznos. No, Vlada je isto to odlučila nedavno i od srpnja počinju sufinancirati na nivou države, stoga će Županija do tada u ovom dijelu Dalmacije.

Otkada je izabran za župana, podvucimo, Boban se posvetio demografskoj politici i uveo niz novina, prvi put su prvašići u cijeloj županiji dobili besplatno udžbenike, sufinancirat će rad teta u vrtićima do srpnja, u planu je sufinanciranje udžbenika za sve osnovnoškolce, a sada je, kako vidimo, uveo i novčanu potporu za novorođene bebe.

Vaša reakcija na temu