Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Deset razloga zašto je stranka Pametno drugačija od drugih

Deset razloga zašto je stranka Pametno drugačija od drugih

Ne želimo se svrstavati ni u kakve 'kućice' ili bazirati svoj program samo na ideološkim podjelama

Marijanu Puljak smo pitali da nam navede 10 razloga zašto je stranka Pametno, na čijem je ona čelu, drugačija od drugih. Evo odgovora...  

1. Program, a ne priče koje dobro zvuče: neke stranke ni nemaju nikakav program, programi nekih stanu na jedan mali letak, a program stranke Pametno ima desetke stranica, radilo ga je više od 40 najboljih hrvatskih stručnjaka i ima 91 referencu. Dosta je bilo neozbiljnih stranaka i programa, vrijeme je osvještavanja i nužnih mjera - kako ćemo nešto provesti. 

2. Novi ljudi za novu politiku: u stranci Pametno su mahom stručnjaci različitih profila, koji nude sasvim novu politiku, zasnovanu na dokazima i stručnim analizama, a ne na populizmu i lažnim obećanjima.

3. Ni lijevo, ni desno, nego zdravo-razumski i Pametno: Pametno se ne želi svrstavati ni u kakve 'kućice' ili bazirati svoj program samo na ideološkim podjelama. Pametan bi bio fokus javnosti na goruće i najvažnije probleme trenutačno, a to su ključne reforme, koje su nužne i žurne za Hrvatsku. Bez toga, jednostavno, ne možemo krenuti ni u kojem smjeru. 

4. Pametno se zalaže za budućnost, umjesto prošlosti: iz prošlosti učimo i ne želimo ponavljati iste pogreške, ali program stranke Pametno gleda u budućnost i kako razvijati zemlju da, što je prije moguće, 'uhvati korak' s najrazvijenijim zemljama u svijetu. Dosta je bilo priča o tome gdje je tko bio 1941., ili 1991., usmjerimo svoj pogled prema tome gdje ćemo svi mi i naša djeca biti 2031. godine. 

5. U svom programu, stranka Pametno izdvaja čak 18 ključnih reformi za spas Hrvatske, a ne razmeće se obećanjima koji će dobro zvučati kao naslovi u medijima: od toga se najvažnijim reformama ističu reforma pravosuđa, javne uprave i lokalne samouprave. Bez tih reformi, ne može se pokrenuti ni gospodarstvo, ni investicije, ni nova zapošljavanja.

6. Samo Pametno zna kako da za pet godina, od provođenja reforme,  riješimo sve sudske predmete u istoj godini: sada imamo situaciju da se na sudovima riješi manje od polovice predmeta godišnje. 

7. Mnogi su pričali, a nitko nije imao hrabrosti provesti smanjenje broja gradova i općina: Pametno se zalaže za uvođenje pet regija te maksimalno 150 gradova i općina. Trenutačno imamo 21 županiju i 556 gradova i općina. Time bismo i sadašnjih 11 237 lokalnih političara smanjili za čak tri puta. 

8. Jedino stranka Pametno spominje uvođenje Indeksa korupcije: to je važna mjera za iskorjenjivanje gorućeg problema u javnim servisima i sustavima u državi. Prema Indeksu korupcije, Pametno bi lokalnim jedinicama određivalo i iznose novca koje će primiti iz proračuna i time ih poticalo na upravljanje bez korupcije. Osim toga, Pametno želi i ograničiti političarima mogućnost bavljenja politikom na maksimalno dva mandata, što bi dodatno onemogućilo stvaranje koruptivnih mreža i vječne gradonačelnike i lokalne moćnike. 

9. Javni dug je ogroman problem naše države, o kojem svi pričaju, kao utegu oko vrata: nismo baš imali prilike čuti kako bi taj problem i hitno rješavali. Stručnjaci za javni dug u stranci Pametno javno su objavili mjere kojima se taj dug prvo usporava, a potom i smanjuje. 

10. Svi se zaklinju u mlade, obrazovanje i znanost, a godinama urušavaju sustav obrazovanja: Pametno u svom programu ističe obrazovanje i znanost kao osnovni temelj društva, na kojem sve drugo počiva. I poručuje mladima da je budućnost sjajna! 

Vaša reakcija na temu