Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DESNICA ZARATILA U DUGOPOLJU: HSP traži križ u vijećnici, HDZ ne želi za to ni čuti!

DESNICA ZARATILA U DUGOPOLJU: HSP traži križ u vijećnici, HDZ ne želi za to ni čuti!

'HSP želi cirkus, a ja to neću dozvoliti', kaže predsjednik Vijeća Joško Čelan

Zaiskrilo je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Dugopolju između vladajućeg HDZ-a i oporbenog HSP-a, i to zbog križa i snimanja. Najprije je prekipjelo načelniku Perici Bosančiću, a potom i šefu Vijeća Jošku Čelanu. Usred rasprave o tome zašto se ne naplaćuje parking pred hotelom Katarina, načelnik Bosančić neugodno se iznenadio vidjevši da ga snima šef HSP-a Dugopolje Ivica Radošević, koji je pitanje i postavio. 


'Je l' me to snimaš? Ako to objaviš, ja ću te tužiti isti tren, majke mi mile', zaprijetio je načelnik. 

'Može, nema problema. Je li ovo javna sjednica?', nije bilo jasno HSP-ovcu. 

'Nemaš dozvolu za snimanje', ubacio se predsjednik Vijeća. Htio je tada prijeći na iduće pitanje, no Radošević se pobunio da je njegovo drugo pitanje preskočeno. 

'Ovo pitanje nije za Vijeće. Nije sukladno statutu i poslovniku', konstatirao je Čelan. 

'Pitanje je za načelnika zašto ne drži u Vijećnici, križ kao što je to obećao…', obznanio je Radošević što je napisao. Čelana je podsjetio da je vrijeme korizme i zatražio da načelnik to primi na znanje. 

'Hoću odgovor', uporan je bio Radošević. 

'Nema odgovora', kratak je bio Čelan. 

'HSP radi lakrdiju, a križ možda nekog vrijeđa'

Pitali smo predsjednika Vijeća da nam pojasni situaciju. Zašto nije dozvoljeno snimanje sjednice i zbog čega nije htio pročitati pitanje oko križa? 

'Po našem poslovniku sjednice se samo tonski snimaju. Nije definirano da se može i video snimati. Tako će biti dok se ne promijeni poslovnik. Tamo decidirano piše da se radi tonski snimak koji se čuva u Jedinstvenom upravnom odjelu i svaki vijećnik ga može preslušati. Pitanje o križu nije ispunilo formu vijećničkog pitanja, bilo je sročeno 'ša-la-la', kazao nam je Čelan. 

Što mu je nedostajalo da ispuni formu, pitali smo. 

'Stvar je nastupa vijećnika. Oni od toga rade lakrdiju, odnosno, cirkus u Vijeću. A ja smatram da Vijeće mora držati dignitet i poštivati prava svih vijećnika. Mi ne tražimo od vijećnika koje su vjeroispovijesti. Možda križ nekoga vrijeđa, može biti vijećnik neke druge vjeroispovijesti. Vijeće treba držati dignitet, predstavljamo ljude. Namjera HSP-a je raditi cirkus, a ja to neću dozvoliti', kaže Čelan. 

'Putin je Majka Tereza kako se HDZ ponaša'

Damir Dadić, predsjednik Kluba vijećnika HSP-a, komentirao je događanja na sjednici Općinskog vijeća. 

'Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, statutu i poslovniku, vijećnik ima pravo reći u vijećnici sve što ga je volja, postaviti pitanje i za to ga se ne može kazneno goniti. Zbog toga što nije htio pročitati pitanje o križu, predsjednik Vijeća je u teškoj povredi statuta, pravilnika i zakona. Ne može on uskratiti vijećniku da postavi pitanje. Ivica ga je normalno pitao, predsjednik nije htio pročitati, opominje ga radi snimanja, a načelnik napada zašto snima i najavljuje tužbu. Načelnik je javna osoba. Rekao sam mu, hajde u skladište pa te nitko neće snimati. To je kao da Šprajc tuži RTL jer ga snima. Tražio sam od pročelnice da reagira jer on ne može zabraniti pitanje vijećnika, odgovorila je da neće određivati predsjedniku kako će voditi sjednicu', kaže Dadić. 

Netrpeljivost HDZ-a i HSP-a u Dugopolju traje već neko vrijeme. 

'Napravili su i povredu poslovnika kada nisu htjeli izabrati Radoševića za drugog potpredsjednika Vijeća iz redova oporbe. Godinu dana smo bili bez drugog potpredsjednika pa im je Ministarstvo uprave naložilo da su ga dužni izabrati. Imali smo četiri potpisa od pet oporbenih vijeća, uključujući i onaj SDP-a, no za Radoševića nisu htjeli ni čuti. Na kraju su izabrali HSS-ovca. HSS inače tradicionalno drži to mjesto u Dugopolju. Slična je situacija bila i u prošlom sazivu, tada je SDP imao pravo na to mjesto, ali opet su HDZ-ovci to ignorirali i stavili HSS-ovca', kazao nam je Dadić. 

Nije mu jasno zašto su za Radoševiću zabranili snimanje kada nigdje ne piše da je zabranjeno. 

'Neka kažu po kojem je članku zabranjeno snimanje. Sjednice su javne. Mogu na njima biti i novinari. Putin je Majka Tereza kako se oni ponašaju', zaključio je šef Kluba vijećnika HSP-a u Dugopolju. 

'Radošević ne ide u crkvu, a traži križ'

Čuli smo se i s načelnikom. Pitali smo ga hoće li stvarno tužiti Radoševića zbog snimanja sjednice Općinskog vijeća. 

'Nebitno je što sam rekao. Sjednica je dugo trajala, više je to bilo neslužbeno. Te stvari se trebaju urediti nekakvim poslovnikom i dogovorom između vijećnika. Ima smisla to što traži, ali onda se pokrene nekakva inicijativa da se to ugradi u nekakva pravila. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv, ali to ionako nije moja odluka', kazao je Bosančić o tužbi i snimanju. 

Pitali smo i za križ i situaciju oko izbora potpredsjednika iz redova oporbe. 

'To su jeftine provokacije. Ja svoju vjeru svjedočim svojim životom. Mene ne treba prozivati jedan Ivica Radošević. Neka on stavi križ, ja nemam ništa protiv toga. Bilo bi bolje da se bavi poslom radi kojeg smo izabrani. Imam sasvim dovoljno svojih problema da bi se bavio Ivicom Radoševićem i njegovim ambicijama. Ako on misli da je povrijeđeno neko njegovo pravo, ima institucije kojima se može obratiti i neka to dokaže. Kolege vijećnici su glasali i izglasali kolegu Strizrepa. To uostalom nije u domeni načelnika, nego Vijeća. A ovo s križem, vrhunac je licemjerja da čovjek koji ne ide u crkvu poziva na postavljanje križa. U ovom mandatu Radošević je dva puta bio u crkvi na blagdan Svetog Mihovila, a da nije vijećnik, ne bi ni na to došao', kazao je Bosančić.   

Vaša reakcija na temu