Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DEVETOGODIŠNJA OSNOVNA ŠKOLA Struka zahtjeva povlačenje dokumenta

DEVETOGODIŠNJA OSNOVNA ŠKOLA Struka zahtjeva povlačenje dokumenta

'Ovakav prijedlog je sadržajno neprihvatljiv i neprovediv'

Prijedlog Nacionalnog kurikula predškole, kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo u javno savjetovanje, koje je okončano 15. svibnja, izazvao je reakcije znanstvene i stručne zajednice, praktičara, stručnih suradnika i odgojitelja, nositelja odgojno obrazovnih procesa u predškolskim ustanovama. Među ostalim, njim je od iduće godine predviđeno uvođenje devetogodišnje osnovne škole.

Struka zahtijeva zaustavljanje daljnje procedure i povlačenje ovakvoga dokumenta.

'Republika Hrvatska, unatoč brojnim izazovima koje sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ima, ima i iznimno kvalitetnu praksu, temeljenu na Nacionalnom kurikulumu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje iz 2015., međunarodno prepoznatim kao iznimno kvalitetnim.

U tom su mišljenju složni svi stručnjaci koji su se odazvali pozivu Udruge Sidro i uključili u neformalnu radnu skupinu, osnovanu s ciljem utjecaja na kreiranje dokumenata koji imaju urediti i odrediti sustav RPOO.

Iako je broj članova ove neformalne radne skupine velik, istaknuli bismo neke od njih koji su uložili svoje vrijeme, znanje i trud i pokazali da im je stalo. Posebnu zahvalu upućujemo prof. dr. sc. Editi Slunjski, dr. sc. Jasni Krstović, profesorici u miru, doc. dr. sc. Idi Somolanji Tokić,  Heleni Burić, prof. pedagogije, Mirni Švast, mag. praesc. educ., Marini Marghetti, mag. paed., Valentini Bel, mag. praesc. educ. i Udruzi odgajatelja predškolske djece Krijesnice', poručuju iz Sidra.

Prijedlog novog kurikuluma, tvrde, predstavlja ne samo terminološki, već i idejni obrat koji je u neskladu s dosadašnjom filozofijom pristupa razvoju djeteta rane i predškolske dobi, a samim time i u neskladu s Nacionalnim kurikulumom za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. 

'Poglavlje vrednovanja posebno zabrinjava, jer je gotovo u potpunosti usmjereno na motivaciju djece putem vanjskih podražaja i jasno ukazuje na nerazumijevanje cjelovitosti bića i svu vrijednost koju to sa sobom nosi.

Ovakav prijedlog je sadržajno neprihvatljiv, a iz pozicije provedivosti - neprovediv', tvrde iz Sidra. 

Neprovediv je zbog materijalni, prostornih i kadrovskih nedostataka, koji, unatoč planiranim ulaganjima,  ne mogu biti pravovremeno riješena. 

'Pozdravljamo najave povećanih ulaganja u sustav RPOO, no poznato je kako je financiranje prve stepenice odgoja i obrazovanja gotovo isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Sredstva koja ulaže država, nisu dostatna da bi se stanje dovoljno brzo optimiziralo za provedbu ovako zamišljene predškole', nadalje naglašavaju.

Zahtijevaju da se prijedlog povuče i izradi dokument koji će biti snažna i kvalitetna okosnica programa predškole u Republici Hrvatskoj.

'U tom smislu, stručnjaci ove neformalne radne skupine stavljaju se na raspolaganje Ministarstvu znanosti i obrazovanja, voljni doprinijeti da ova važna stepenica odgoja i obrazovanja u najkraćem roku dobije kvalitetan Nacionalni kurikulum predškole, koji će služiti i kao primjer drugim državama', poručuju iz Sidra.

Vaša reakcija na temu