Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Diskriminacija u Obrovcu? Odvojili uskrsne poklone za rimokatolike i pravoslavce

Diskriminacija u Obrovcu? Odvojili uskrsne poklone za rimokatolike i pravoslavce

Ateisti se ne spominju

Odluka o dodjeli uskrsnih paketa uzburkala je duhove u Gradu Obrovcu: podjela paketa za umirovljenike 'katoličke vjeroispovijesti' i umirovljenike 'pravoslavne vjeroispovijesti' zakazana je za dva termina, što su neki doživjeli kao diskriminaciju i razdvajanje u inače multietničkom okruženju, javlja 057 Info.

Kako su gradski oci uopće došli do ideje o razdvajanju rimokatolika i pravoslavaca? Odluka je obrazložena činjenicom da ove godine Uskrs za ove dvije skupine vjernika pada u datume u razmaku od gotovo mjesec dana, a i jednima i drugima željelo se omogućiti da na svom blagdanskom stolu imaju svježe proizvode.

- Kao što je poznato, Grad Obrovac, zadnjih desetak godina, financira i,  preko Udruge umirovljenika, dijeli božićne i uskršnje pakete umirovljenicima. Sada je aktualna podjela uskršnjih paketa, koja je, bez ikakvog razloga pokrenula negativne komentare vezane za građane pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti i  nekakve tobožnje diskriminacije naših stanovnika.

Naravno da nema nikakve diskriminacije, ni po spolu, ni po nacionalnoj pripadnosti, a ni po vjeroispovijesti. Imamo i vjernike koji slave i agnostike koji ne slave, a imamo i pripadnike muslimanske vjeroispovijesti. Naprosto se radi o tome da ljudi imaju svježe proizvode na svoj blagdan koji obilježavaju.  Budući da se paket daje za Uskrs (bilo katolički ili pravoslavni) i paket sadrži uskršnju šunku i uskršnju pogačicu, normalno je to bude dostupno par dana prije Uskrsa da se može svježe konzumirati na sam Uskrs.

Kako je ove godine vremenska  razlika od mjesec dana između dva Uskrsa, ostavljena je mogućnost da umirovljenici pravoslavne vjeroispovijesti, koji to žele, svoje pakete preuzmu par dana prije pravoslavnog Uskrsa.  Svi koji žele mogu pakete preuzeti i ranije - poručili su iz Grada Obrovca.

S obzirom da jednaka prava ostvaruju svi građani umirovljeničke dobi, bez obzira na vjeroispovijest, ostaje pitanje u kojem bi terminu po pakete, koji su se počeli dijeliti jučer u obnovljenom Centru Tereza, trebali doći muslimani, grkokatolici, ateisti, Židovi, pastafarijanci…  Ili kako bi sažeo građanin koji je putem društvenih mreža ukazao na problem:

- Ne zaboravite ponijeti krsni list. Možda i žutu zvijezdu ovi što će do Tereze…

Vaša reakcija na temu