Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dobro se dobrim vraća: Dječjoj klinici KBC-a Split doniran respirator, roditelji djevojčice iz Slovenije odužili se bolnici

Dobro se dobrim vraća: Dječjoj klinici KBC-a Split doniran respirator, roditelji djevojčice iz Slovenije odužili se bolnici

Djevojčica Meta rodila se lani na proljeće, 12 tjedana ranije, imala je samo 1100 grama, a u splitskoj je bolnici provela dva mjeseca

Dječja klinika splitskog KBC-a od danas je bogatija za respirator za djecu vrijedan 160 tisuća kuna. Novac za aparat prikupljen je u humanitarnoj akciji koju je Rotary klub Split Novi proveo u suradnji s Rotary klubom Kočevje iz Slovenije, a pridružili su im se i ostali klubovi iz obje države. Humanitarna akcija pokrenuta je jer se jedan od članova Rotary kluba Kočevje htio na neki način odužiti Dječjoj klinici.

- Lani u proljeće kod nas se rodila jedna Meta, mala Slovenka iz Kočevja. Rodila se više od 12 tjedana ranije, imala je samo 1100 grama i liječena je našem Zavodu gotovo dva mjeseca. Njeni roditelji su se s nama, naravno, intenzivno družili, postali smo kao obitelj, jer prijatelji bi bilo malo reći. U jednom trenutku se u njihovim srcima i mislima rodila ovakva jedna humanitarna ideja i od njih je krenuo poticaj da bi oni donirali nešto našem Zavodu. Nama se to činilo nemoguće, ali oni su ustrajali i tako je to krenulo - kazala je dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

Donirani respirator je među najmodernijima u Europi, prvi u Hrvatskoj, a dr. Polić objašnjava kako njegove funkcije pokrivaju rad tri različita stroja.

- Iznimno je sofisticiran, ima razne moduse strojne ventilacije i zbog toga smo jako sretni što je jedan takav respirator zahvaljujući ovoj akciji došao u naš Zavod. Mi smo Zavod koji pokriva novorođenčad i nedonoščad od Zadra do Dubrovnika, radimo transport 'k sebi', znači, idemo po djecu helikopterom u Dubrovnik ili gdje treba, dovodimo je ovdje i liječimo. Imamo djecu od 500 grama do 18 godina. Zavod je osnovan i opremljen zahvaljujući donacijama ljudi dobrog srca i od tada zapravo stalno traje taj donacijski đir. Imamo 15 kreveta, od toga 10 intenzivnih, a od čega četiri inkubatorska za novorođenčad, pet postintenzivnih kreveta i trenutno smo sretni jer imamo samo šestoro djece, ali imamo i vremena kad nam je malo postelja i kad nam je malo opreme - kaže dr. Polić.

U splitsku bolnicu došao je danas i otac male Mete koji se zahvalio svom osoblju na podršci koju su pružili njegovoj obitelji u najtežim trenucima. 

Leon Behin, predsjednik Rotary kluba Kočevje, rekao je kako se u akciju uključilo 11 Rotary klubova iz Hrvatske i Slovenije.

- Zahvaljujući super osoblju KBC-a Split mala Meta se vratila u Sloveniju i odrasla je u djevojčicu staru 7 mjeseci gotovo bez poteškoća. Od kada se djevojčica vratila u Sloveniju počele su priče kako bi se mogli odužiti i kako bi mogli poboljšati uvjete rada u KBC-u Split. Osim samog inventara, mislim da je prava dodatna vrijednost ta što se uspostavila suradnja između ljudi, ali i stručnjaka - rekao je Behin, a Tomislav Kuzmanić, predsjednik Rotary kluba Split Novi zaključio je kako se akcija odvila jako brzo i gotovo bez poteškoća.

Vaša reakcija na temu