Foto: Joško Šupić Ankica Kelava: Čak i u Doctusu postoje liste čekanja za logopede, a naš neurofeedback su počeli koristiti - maturanti

Ankica Kelava: Čak i u Doctusu postoje liste čekanja za logopede, a naš neurofeedback su počeli koristiti - maturanti

Očekujemo da će NFB trening postati jednako prihvaćen kao teretana ili masaža

Doctus centar na Lovretu u Splitu prije nešto manje od pet mjeseci je otvorio vrata svima kojima je potrebna stručna pomoć logopeda, defektologa, psihologa i edukacijskih rehabilitatora. Ankica Kelava, direktorica i vlasnica Doctusa, kaže da su pomalo zatečeni brojem rezerviranih termina.

- Naravno da smo očekivali interes jer je svakim danom sve više djece s raznim poteškoćama, ali ne baš u ovako kratkom vremenu. I odrasli nam se često javljaju kako bi korigirali neke nedostatke koji im smetaju, to ne bismo uopće mogli nazvati poteškoćama. U današnje vrijeme, naime, svima je cilj postići što bolji uspjeh na područjima svoga djelovanja jer su očekivanja okoline sve veća. Jednostavno rečeno, bilo gdje da dođete, od vas se očekuje izvrsnost. Zbog toga se želimo javnosti predstaviti kao centar izvrsnosti gdje su uključena i djeca s poteškoćama. Ne kažem da će svi koji dođu kod nas postići isti  stupanj izvrsnosti, ali svatko može postići bolju verziju sebe.

Kakav je interes za logopedima?

- Logopedi su svakako najtraženiji. Odnedavno je naš tim pojačala logopedica mag. Ana Viđak. Pored nje tu je prof. Dragan Lisica, prof. Viviana Bojić, prof. Manuela Vuković i mag. Marina Radić. Potrebe su puno veće, ali je problem u tome što nema logopeda na Zavodu za zapošljavanje. Svi oni su zaposleni u svojim matičnim kućama bilo da je to neka od poliklinika ili vrtić. Kod nas su zaposleni u okviru zakona koji im dozvoljava osam sati tjedno rada na drugom mjestu. Svakodnevno imamo nove upite, a većina koji nam se obrate ostaju u tretmanu po nekoliko mjeseci. Iz tog razloga i kod nas se javljaju liste čekanja.

Ima li interesa za neurofeedback, jesu li Splićani skeptični?

- Neurofeedback je vrlo tražen od strane roditelja djece s ADHD-om i poremećajem pažnje i koncentracije te djece iz autističnog spektra. Za sada smo više nego zadovoljni potražnjom za NFB-om. Polako, ali sigurno približavamo ga populaciji koja ima problem stresa, umora, panike, depresije, migrene, promjene raspoloženja itd. Bilježimo i jednu zanimljivost: u NFB treningu je nekoliko maturanata koji se pripremaju za državnu maturu. Na vrijeme su počeli raditi na svojoj pažnji i koncentraciji kako bi na ispitu dali svoj maksimum i dostigli svoju izvrsnost. Ovdje moram napomenuti da bez radnih navika nema ni rezultata. Neki od roditelja su pitali može li dijete popraviti loše ocjene ako krene na NFB. Mora postojati radna navika i ako se tome doda NFB trening koncentracije i pažnje, zasigurno će se puno lakše postići željeni rezultati. Povratne informacije klijenata koji su izišli iz treninga su više nego zadovoljavajuće. Očekujemo da će NFB trening postati jednako prihvaćen kao teretana ili masaža, s tim da on djeluje na opće raspoloženje i kvalitetu života kao i na postizanje boljih rezultata u sferi djelovanja.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare