Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Đordana Barbarić nam je prepričala susret s njemačkim predsjednikom

Đordana Barbarić nam je prepričala susret s njemačkim predsjednikom

Znao nam je postaviti konkretna pitanja, vidi se da sve dobro zna u svojoj zemlji, a propitkivao je i kako mi rješavamo u Splitu

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u posjetu Splitu posjetio je udrugu Most, zadržao se dosta vremena u razgovoru s predsjednicom Đordanom Barbarić, voditeljom Prihvatilišta Dadom Lelasom, volonterima i beskućnicima. Valja odmah izdvojiti da Most šalje jednu od najljepših slika Splita, ne čudi što ga rado pohode uglednici. 

Ipak, Steinmeier nije bio tek u kurtoaznom posjetu. Kako nam je rekla Đordana Barbarić, beskućnici su njegova preokupacija i fokus. S obzirom na to da predsjednik ne daje službene izjave tijekom boravka, dojmove nam je ispričala predsjednica udruge Most.

- Nama je bilo važno da je Most u itinereru i da smo imali priliku progovoriti o problematici rada s beskućnicima, mladim ljudima s problemima u ponašanju, o temama koje su mu bliske. Znao nam je postaviti konkretna pitanja, vidi se da sve dobro zna u svojoj zemlji, a propitkivao je i kako mi rješavamo u Splitu - otkrila  je.

Mostovci su prezentirali njihov 20-godišnji rad, kako je bilo u početku, a kako je sada.

- Gradonačelnik nam je bio sjajan glasnogovornik. Predsjedniku je inače bilo vrlo važno čuti kako Split diše, kako naš grad surađuje i vidi problem, kako građani sudjeluju. Mislim da mu je bio nevjerojatan podatak da ne prođe dan, a da netko ne zove i pita što nam treba. Mislim da je ponio dobre impresije - kazala je.

Što se tiče Njemačke, iznio je da ima veliki broj beskućnika, ali i dosta prihvatilišta. 

- Problematika je slična, uzroci beskućništva, populacija... Gotovo iste stvari je govorio koje i mi govorimo, s tim da ga jako brine zdravstvena skrb, čini mu se, kao i nama, da na tom polju treba jako puno raditi, mnogi su bez osiguranja - navela je.

Jako zanimljiva njemačkom predsjedniku je bila priča o volonterstvu i činjenica da mladi ljudi u Splitu volontiraju.

- Osim toga, interesantno mu je bilo i da smo napravili neku vrstu prevencije u Hrvatskoj, da smo rano o tome počeli govoriti, prije 20 godina, i da su se u gradovima počeli događati programi podrške - prepričala je Barbarić.

Predsjednik je porazgovarao i s nekoliko beskućnika.

- Naši korisnici su i poliglote, naš Žare sjajno govori njemački, barba Ante više jezika - s veseljem je istaknula.

Na upit je li obećao pomoć, prva žena Mosta je odgovorila da oni to rade uvijek na jedan fini i na suptilan način, podršci socijalnoj samoposluzi i onome što rade. Njemačka delagacija je otišla sa 'sitnom pažnjom'.

- Poklonili smo im radove Centra Juraj Bonači jer je vrijedno spomenuti da je došao u grad u kojem su jake organizacije civilnog društva koje su napravile različite inovativne programe i usluge, ali i snažni centri. Baš ti proizvodi koje rade osobe s poteškoćama su ogledni primjer kako se može napraviti promjena - podvukla je Barbarić. 

Njemački predsjednik nosi u domovinu tako jastuk, sliku u drvu Splita i sličnih radova sve s motivima grada pod Marjanom.

Vaša reakcija na temu