Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dva Hrvata osumnjičena za ratni zločin 1993. na području Promine: Silovali, ubijali, mučili...

Dva Hrvata osumnjičena za ratni zločin 1993. na području Promine: Silovali, ubijali, mučili...

Pritvorskom nadzorniku je predan 65-godišnjak dok je 76-godišnjak nedostupan hrvatskim vlastima

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom Hrvata, 76-godišnjakom i 65- godišnjakom koje su osumnjičili zbog ratnog zločina. 

Utvrdili su kako su od siječnja do prosinca 1993. godine, u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljuna 75. motorizirane brigade vojske RSK počinili ukupno 28  kaznenih djela ratnog zločina na štetu hrvatskih civila.

'Imali su stvarnu i realnu ulogu u zapovijedanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica s kojima su zapovijedali i koje su im bile podređene u jedinici, a koje su okupirale i zaposjele prostor i mjesta Općine Promina s pripadajućim naseljima. Utvrđeno je kako su osumnjičeni s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskog civilnog stanovništva, te su bili upoznati s činjenicom da se tijekom napadnih i drugih borbenih djelovanja njima podređenih postrojbi na tom području, civilno pučanstvo hrvatske nacionalnosti muči, protuzakonito zatvara, te da su ubijene 24 osobe, starosti od 43 do 87 godina', navela je policija.

Utvrđeno je i da su u istom razdoblju pripadnici navedene postrojbe, silovali dvije ženske osobe a pokušali silovati jednu ženu.

'Osumnjičeni 65-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv obojice je kaznena prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu', izvijestila je policija.

Vaša reakcija na temu