Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ekonomski fakultet predstavio rezultate projekta vrijednog gotovo 600.000 eura

Ekonomski fakultet predstavio rezultate projekta vrijednog gotovo 600.000 eura

'Shapetourism' je usmjeren na unaprjeđenje i dijeljenje informacija, znanja i alata nužnih za upravljanje turističkim razvojem na području Mediterana

Katedra za turizam i gospodarstvo Ekonomskog fakulteta u Splitu predstavila je rezultate projekta 'Shapetourism - New shape and drives for the tourism sector: supporting decision, integrating plans and ensuring sustainability' ukupne vrijednosti gotovo 600 tisuća eura. Projekt je usmjeren na unaprjeđenje i dijeljenje informacija, znanja i alata nužnih za upravljanje turističkim razvojem na području Mediterana s ciljem postizanja njegove dugoročne održivosti. 

U izradi ovog dvogodišnjeg projekta su kao partneri sudjelovali: Sveučilište u Veneciji, CA’ FOSCARI, Odjel za Ekonomiju - glavni partner i voditelj projekta, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Katedra za turizam i gospodarstvo, Sveučilište Algarve, Fakultet za menadžment, ugostiteljstvo i turizam, Portugal, Sveučilište Malaga, Odjel za ekonomiju i menadžment, Španjolska, Talijansko udruženje vijeća europskih općina i regija, Centar za europske i međunarodne poslove, Cipar i Istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Slovenija.

Osim niza dokumenata, kroz projekt je generirano nekoliko vrlo korisnih alata za različite turističke dionike. 'The ShapeTourism Observatory' je alat kojim se uz pomoć interaktivnih mapa omogućuje interpretaciju dinamike razvoja turizma kroz četiri dimenzije: on line reputacija, atraktivnost, konkurentnost i održivost na području 52 regije Mediterana. Mape s pridruženim numeričkim podacima se mogu pretraživati na nacionalnoj, regionalnoj i/ili lokalnoj razini. Boje ukazuju na intenzivnost pojedinog pokazatelja stanja na terenu. 

'The ShapeTourism Survey' istraživanje je provedeno u 9 mediteranskih država na uzorku od gotovo 500 ispitanika, a daje pregled percepcija pripadnika javnog, privatnog i civilnog sektora o: dinamici i trendovima u turizmu, potencijalnim učincima globalnih promjena na razvoj turizma, načinima na koje lokalne  zajednice reagiraju na globalne trendove u turizmu, eksternim učincima koje turizam generira u lokalnoj zajednici, fazi životnog ciklusa turističke destinacije/regije ispitanika te o mogućim aktivnostima i mjerama uz pomoć kojih se može pospješiti održivost turističkog razvoja u destinaciji/regiji.

'The ShapeTourism Carrying Capacity Scenarios Simulator' je alat koji omogućuje interpretiranje i vizualni prikaz aktualnog stanja te vršenje projekcija budućeg stanja nosivosti kapaciteta u ekonomskoj, društvenoj i prostornoj dimenziji do 2030.godine u odabranim mediteranskim regijama.

'The ShapeTourism Cluster Maps' je alat za vizualizaciju geografske grupiranosti mediteranskih regija s obzirom na ključne pokretačke snage, pritiske, stanja i odgovorne mjere politike uz tzv. DPSR okvir. Odabrane regije su analizirane na NUTS 3 razini. Vizualizacijom regija na ovaj način doprinosi se razumijevanju homogenosti/heterogenosti regija na promatranom području, čime se olakšava oblikovanje prikladnih strategija i politika sukladno pripadnosti regije pojedinoj razvojnoj grupi/klasteru.

Svi navedeni alati nazvani 'PDSS - policy decision support system', odnosno sustav podrške donošenju odluka, kao i značajan broj dokumenata koji su nastali kao rezultat istraživanja projektnih partnera, zainteresiranim korisnicima su dostupni putem internetske platforme projekta  http://www.shapetourism.eu  uz kratka videa s uputom za korištenje alata.

- Ključna vrijednost ovog projekta je što kroz znanstveno-istraživački rad generirana konkretne aplikativne korist - jednostavan, interaktivan i vizualno dopadljiv sustav alata koji se mogu koristiti za analizu stanja i trendova u turizmu, kreiranje budućih razvojnih scenarija te kao podrška u procesima donošenja strateških i poslovnih (razvojnih i marketinških) odluka, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Već na inicijalnom predstavljanju rezultata projekta, nazočni dionici pohvalno su se izrazili o kvaliteti i iskoristivosti prezentiranih alata – poručili su s Ekonomskog fakulteta.

Dodali su da dodana vrijednost projekta leži i u činjenici da su se projektni partneri obvezali u budućnosti raditi na kontinuiranom inoviranju i ažuriranju alata. Iste će stavljati na raspolaganje dionicima - potpisnicima tzv. pisma namjere s Ekonomskim fakultetom u Splitu (a time i ostalim partnerskim institucijama u projektnoj mreži).  Na ovaj način uspostavlja se trajna suradnja između dionika javnog, privatnog i civilnog sektora te Fakulteta kroz dijeljenje informacija, alata i znanja i tako postiže često spominjana sprega znanosti i gospodarstva.

Ovo je drugi Interreg - MED projekt na kojem Katedra za turizam i gospodarstvo Ekonomskog fakulteta u Splitu surađuje s vodećim partnerom, Sveučilištem iz Venecije te sveučilištima iz Algarvea i Malage, a koji je, između ostaloga i rezultat odličnih ocjena koje su evaluatori dodijelili prvom zajedničkom projektu. S istim partnerom Katedra je upravo započela izradu trećeg projekta financiranog kroz 'INTERREG V A Italy – Croatia CBC' program. Vrijednost projekta je 1.037.050 eura, a cilj poticanje inovacija u turizmu.

Vaša reakcija na temu