Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: 'Istina o zločinima komunizma mora izaći na vidjelo!'

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: 'Istina o zločinima komunizma mora izaći na vidjelo!'

Pozivamo sve, a posebno SDP kao pravnu sljednicu Komunističke partije, da se jasno distanciraju od svih simbola komunističkog režima - rekao je Škorić

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u Splitu polaganjem vijenaca na Katalinića brigu, gdje je u vrijeme komunizma bio smješten zatvor. Petar Škorić, predsjednik HDZ-a Split, tom je prigodom poručio da se obilježavanjem ovog dana Hrvatska pridružila većini zemalja članica europskih integracija u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

- Hrvatska je žrtva velikih povijesnih zala - a svoje su žrtve iza sebe ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. Žrtve fašističkih i nacističkih zločina su, od kraja 2. svjetskog rata, zaslužile i dobile svoje mjesto u kolektivnoj svijesti svih nas te njihovu žrtvu komemoriramo, a režimi i veliki broj počinitelja koji su doveli do tih strašnih zločina su nedvosmisleno osuđeni. Nažalost, žrtve komunističkog sustava nisu našle svoju moralnu ni bilo kakvu drugu zadovoljštinu, a zločini tog režima nisu ni približno dovoljno istraženi, a počinitelji nekažnjeni - rekao je Škorić.

Šef splitskog HDZ-a drži da je tužna činjenica to što se u Hrvatskoj žrtve dijeli na 'vaše i naše', a žrtve određenih ljudi se čak i negiraju.

- Pozivamo sve, a posebno SDP kao pravnu sljednicu Komunističke partije, da se jasno distanciraju od svih simbola komunističkog režima. I dok još danas ne vidimo distanciranje od simbola pod kojima su rušeni Vukovar, Dubrovnik, Zadar i cijela Hrvatska, u isto vrijeme se inkriminiraju simboli pod kojima su hrvatski branitelji branili našu domovinu. Takva zamjena teza je nedopustiva - poručio je.

- Istina o tim zločinima mora izaći na vidjelo i žrtve totalitarnih režima nikada ne smiju biti zaboravljene. Katalinića brig je simbol sustava koji je gazio ljudsko lice u svim njegovim dimenzijama - brig patnje i zločina, totalitarnog komunističkog jednoumlja. Slobodna Hrvatska kao dio slobodne Europe mora biti svjesna istine o sebi samoj i ne smije dopustiti da ijedan zločin ostane nekažnjen. Poruka današnjeg dana je poruka nade, ali i ohrabrenja, da je definitivno prošlo vrijeme straha i da Hrvatska, konačno, mora prodisati punim plućima svoje slobode, obračunavanjem sa svakim ostatkom bilo kakvog, bilo čijeg i u bilo kojem smislu totalitarnog djelovanja i razmišljanja - dodao je.

Vaša reakcija na temu