Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EUROPSKI IZBORI Karlo Ressler obrazložio zašto ovog puta ne predvodi HDZ-ovu listu

EUROPSKI IZBORI Karlo Ressler obrazložio zašto ovog puta ne predvodi HDZ-ovu listu

'Očekujemo većinsko povjerenje hrvatskih birača'

Karlo Ressler, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a, odnosno EPP-a, kazao je kako njegova lista na nove europske izbore ide s najjačim što može ponuditi. Njegov je to komentar na podatak da je zauzeo četvrto mjesto za razliku od proteklih izbora kada ju je predvodio. 

'Imamo snažnu listu, drugačiji koncept nego prije pet godina. Naglašavamo da smo danas više nego ikada upućeni jedni na druge s europske, nacionalne i lokalne razine. Iz tog smo razloga odlučili da listu predvodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, da je druga na listi potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, treći bivši zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar europskih i vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Tu su također i moji kolege zastupnici u ovom mandatu kao i drugi kolege koji će doprinijeti da birači ovog puta - kao 2013., 2014. I 2019. - svoje većinsko povjerenje daju HDZ-u', istaknuo je.

Ustvrdio je kako izbori dolaze u teškom političkom trenutku za Europu, ali paralelno i nakon pet godina iznimno uspješnih za Hrvatsku u europskom smislu, što će i dominirati, prema njegovim riječima, ovom kampanjom. Naveo je također kako će u fokus staviti razgovor o položaju Hrvatske unutar EU-a te njihovu doprinosu istome. 

'Čast mi je biti na listi i pokušati sučeliti različite političke opcije koje smo imali u odnosu na druge kolege ovdje u Europskom parlamentu, različite vizije kako vidimo Europu, položaj EU-a te položaj nacionalnih država. Podsjetit ću tko je ovdje imao kakve pozicije po različitim sektorskim politikama, tko se, primjerice, s jedne strane zalagao za smanjenje poljoprivredne površine, tko za povećanje poljoprivredne proizvodnje, kakve su bile pozicije oko migracija dok smo se u teškim trenucima zalagali da uđemo u schengensko područje, ali i oko cijelog niza drugih pitanja poput opsega i cijene europske tranzicije koju ćemo svi zajedno platiti', iznio je zastupnik Ressler.

Na upit o očekivanom broju mandata, uzvratio je kako očekuje više od trenutnoga. 

'Godine 2019. dobili smo 40-ak tisuća glasova više nego drugoplasirana SDP-ova lista. Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva izjednačili smo se po mandatima - ušao je još jedan njen zastupnik. Sada očekujemo najveće većinsko povjerenje hrvatskih birača kako zbog svega što smo napravili pri pozicioniranju Hrvatske ovdje tako i zbog našeg položaja na širokom europskom spektru, naših zdravorazumskih pozicija europskog desnog centra s demokršćanskim vrijednostima, čime se razlikujemo od drugih pretendenata na ovo mjesto', naglasio je Ressler. 

Referirao se i na novi Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan, vrijedan šest milijardi eura, čiji je bio izvjestitelj ispred Odbora za proračune kao i Tonino Picula u ime vanjskopolitičkog odbora. Na njemu su radili prethodnih nekoliko mjeseci.

'Riječ je o instrumentu koji pokušava na način usporediv s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti za šest zemalja tzv. Zapadnog Balkana - Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju - staviti na raspolaganje šest milijardi eura, od toga dvije u bespovratnim sredstvima te preostali iznos u jeftinim zajmovima - te vezati isplatu uz točno određene reformske aktivnosti koje će se utvrditi reformskim agendama za svaku pojedinu. 

Bilo je prilično izazovno završiti ga do kraja ovog mandata s obzirom na to da je u kasnoj fazi došao u Europskih parlament. U kontekstu širih političkih pitanja bilo nam je važno osigurati da parlament ima važnu ulogu u cijelom procesu te smo na krupni političkim pitanjima inzistirali do kraja pregovora. Drago mi je što je usvojen jer u velikoj mjeri navedene države približava Europskoj uniji i provođenju strukturnih reformi', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu