Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Europski parlament traži ukidanje sezonskog pomicanja sata od 2021. godine

Europski parlament traži ukidanje sezonskog pomicanja sata od 2021. godine

Europarlamentarci su podržali prijedlog Komisije o ukidanju sezonskog pomicanja sata

EU članice koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji put će sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021. Države koje žele zadržati standardno (zimsko) računanje, zadnji put će prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021. - ističe se u nacrtu zakona kojeg su zastupnici prihvatili s 410 glasova za, 192 protiv te 51 suzdržanim.

Europarlamentarci su podržali prijedlog Komisije o ukidanju sezonskog pomicanja sata, ali su glasovali za odgodu primjene: od 2021. umjesto 2019. Zastupnici također žele koordinaciju EU članica i Komisije kako primjena ljetnog računanja vremena u nekim državama, te zimskog u drugim, ne bi narušila funkcioniranje zajedničkog tržišta. Zaključi li Komisija kako predviđene promjene u računanju vremena mogu značajno i trajno ugroziti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, može pripremiti prijedlog o odgodi primjene direktive o ukidanju pomicanja sata za maksimalno 12 mjeseci, navodi se u prihvaćenom tekstu. Prihvaćeni tekst je stajalište EP-a za pregovore s EU ministrima o konačnoj verziji pravila.

Odgovarajući na građansku inicijativu iz veljače 2018., Europski parlament pozvao je Komisiju neka načini procjenu direktive o ljetnom računanju vremena, te prema potrebi, donese prijedlog o njezinoj izmjeni. Nakon Komisijine procjene, koja je prikupila 4.6 milijuna odgovora od kojih su 84% pozivali na promjenu odluke o pomicanju sata, Komisija je predstavila prijedlog o kojem sada konačni dogovor trebaju postići Europski parlament i EU ministri.

EU je prvi put primijenila jedinstveni ljetni režim 1980., kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu. Do tada su nacionalne prakse i režimi bili različiti. Postojeća direktiva o ljetnom računanju vremena EU članicama nalaže pomicanje sata posljednje nedjelje u ožujku i ponovno vraćanje na standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu.

- Studije su pokazale da je promjena vremena kazaljki sata koja je uvjetovana godišnjim dobima i godišnjim razdobljima negativno utjecala na zdravlje, na promet, na energetski sustav, na poljoprivredu, i stoga sam se danas založila da se ukine promjena računanja vremena, međutim i meni bi bilo drago kada ne bismo čekali 2021. godinu, kad bismo već sada, krajem ožujka mogli ostati na ljetnom vremenu. Dakle, založila sam se za ovo izvješće, ali moje osobno stajalište je da trebamo ostati na ljetnom računanju vremena i vjerujem da će istraživanja pokazati da će ljetno vrijeme pobijediti. Normalno, ostavilo se državama članicama da same odlučuju, međutim bit će problem oko koordinacije. Mislim da će se trebati dogovarati obzirom da će onda to, ukoliko budemo imali različito vrijeme, utjecati negativno na granice i na promet i stoga se zalažem da ipak se ide u korist ljetnom računanju vremena - rekla je Dubravka Šuica koja je za ljetno računanje vremena.

Zastupnik Davor Škrlec smatra da se trebaju provesti javna savjetovanja kako bi se uzele u obzir želje građana.

- Prije donošenja odluke o tome koje će standardno vrijeme primjenjivati, države članice trebaju provesti vlastita javna savjetovanja kako bi uzele u obzir želje građana. Također, u odabiru vremenske zone svakako su relevantni geografski faktori i specifičnosti regija u kojima se nalaze pojedine države članice. Za provedbu ove Direktive potrebna je međusobna suradnja država članica kako bi se na usklađen i koordiniran način donijele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena. Potrebno je uspostaviti koordinacijski mehanizam koji će se sastojati od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije. U okviru koordinacijskog mehanizma trebao bi se razmotriti i ocijeniti potencijalni učinak odabira standardnog vremena država članica na funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Kako bi se izbjegli poremećaji u prometu, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebale bi najkasnije do 1. travnja 2020. obavijestiti Komisiju u slučaju da namjeravaju promijeniti svoje standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu 2021. - rekao je zastupnik Davor Škrlec.

Vaša reakcija na temu