Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Evo prilike za energetsku obnovu kuće, Splitsko-dalmatinska županija izdvaja preko milijun kuna

Evo prilike za energetsku obnovu kuće, Splitsko-dalmatinska županija izdvaja preko milijun kuna

Rečeno je da jedan korisnik može dobiti do 62 tisuće kuna

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kao i za promjenu krovova, prozora i grijanja te obnovu fasada Splitsko-dalmatinska županija je za ovu godinu izdvojila 1,15 milijuna kuna. Osim toga i 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava za učinkovitost javne rasvjete. Novi projekt je prezentirao župan Blaženko Boban koji je kazao da ovisno o potrebama, kroz rebalans proračuna možda postoji mogućnost proširenja, a ako ne, ista mjera, čak i povećana bit će na raspolaganju u narednoj godini.

Kombinacijom devet mjera, poticaji za sunčani toplinski pretvarač, novi krov ili fasadu, dizalicu topline, kondenzacijski plinski plato, zamjena vanjske stolarije, plinske apsorpcijske dizalice topline, kotlova na biomasu, fotonaponske elektrane te mikrokogeneracijski/trigeneracijski sustav, po korisniku se može dobiti do 62 tisuće kuna.

- Osluhnuli smo potrebe na terenu, naglasak smo stavili na ono što stalno potenciram, a to je ruralno područje Splitsko-dalmatinske županije. Ono što je jako bitno naglasiti ovdje, uveli smo nove mjere kao što su sufinanciranje peći na pelete koje su energetski učinkovite, ali nisu cjenovno dostupne građanima. Također, novina je u ovom projektu izrada energetskog certifikata što sufinanciramo 50 posto. Osim toga, novost je sufinanciranje fotonaponskih ćelija na obiteljskim kućama - predočio je župan.

Naveo je da ga veseli što se očekuje dosta prijava.

- Zasigurno neće svi moći dobiti, pa se postavlja pitanje kriterija, a to je konačni energetski efekt samog objekta i područje s kojega dolazi prijavitelj, primat je iz ruralnih dijelova.

Naravno da će moći participirati i iz urbanih dijelova, ali do sada nije bilo previše interesa.

- Cijeli Split je lani imao dvije prijave - slikovit je Boban.

Procjenjuje da će biti, s obzirom na raspoloživi iznos, između 40 i 50 odobrenih prijava.

Natječaj, dodajmo, traje do 29. kolovoza.

- Rezultate ćemo znati najdalje kroz mjesec dana od okončanja natječaja. Vidjeli ste i jučer da su mladi poduzetnici bili najviše oduševljeni brzinom usluge i brzinom donošenja odluke. Eto tome trebaju služiti sve javne uprave - zaključio je župan.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je uloženo 5,5 milijuna kuna u energetsku obnovu obiteljskih kuća i javnog sektora.

Vaša reakcija na temu