Projekt 'Fortress ReInvented': Na Kliškoj tvrđavi uskoro će se postaviti rasvjeta

Projekt 'Fortress ReInvented': Na Kliškoj tvrđavi uskoro će se postaviti rasvjeta

Sredstva su osigurana iz EU fondova, a ukupna vrijednost projekta je milijun i 310 tisuća eura

Projekt 'Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama' koji je vrijedan milijun i 310 tisuća eura predstavljen je danas i na Tvrđavi Klis. Vodeći parter u projektu, čije se aktivnosti financiraju iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, je Muzej grada Šibenika, a uz Klis u projektu sudjeluju još Opština Herceg Novi i Javna ustanova Muzej grada Zenice. 

Za razliku od ostalih partnera koji će sredstva iskoristiti za digitalizaciju sadržaja na tvrđavama, Klis će novac iskoristiti za postavljanje rasvjete.

- Mi smo počeli s pričom o digitalnim sadržajima, ali smo zamolili naše kolege da to promijenimo u korist rasvjete jer smatramo da nam je to prioritetno. Od Ministarstva turizma smo za Interpretacijski centar dobili dovoljno sredstava za digitalne sadržaje. U novoobnovljenom Kneževom dvoru imamo Visitor centar s digitalnim sadržajima. Mislim da previše digitale ne treba, ali nam treba rasvjeta jer je to nešto što će biti upečatljivo, što će se vidjeti iz Splita i biti nalik na Akropolu u Grčkoj - kazao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Klis je trenutno u pripremi natječaja nabave rasvjete, a sigurni su da će time dobiti na atraktivnosti i da će postati bolji mamac za sve koji dolaze. U rasvjetu će se ukupno uložiti oko 3 milijuna kuna, a milijun i 400 dobivaju iz ovog projekta. Vetma se pohvalio i kako su na Tvrđavi prije četiri godine imali 8000 posjetitelja, a lani se ta brojka popela na 47.000. Kratkoročni cilj im je doći na 100.000 posjetitelja godišnje. 

Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika opisala je što će se sve financirati iz projekta. S nabavom sadržaja bi trebali krenuti kroz mjesec dana, a do kraja godine bi sadržaji trebali biti prezentirani u sve četiri tvrđave.

- Imat ćemo neke moderne sadržaje poput info pointa, live streama pa će gosti, primjerice, s Tvrđave sv. Mihovil u Šibeniku partiti kakvo je stanje na Tvrđavi Klis ili na ostalim tvrđavama. U gradskim jezgrama će biti postavljen info punkt na kojem će se moći vidjeti podaci o gradu, o turističkoj ponudi, kulturnoj baštini, poduzetnicima koji rade u tom gradu, ali i dobiti informacije o projektu i programu iz kojeg je financiran - kazala je Žganjer i dodala da projekt traje još godinu dana. 

Herceg Novi će za digitalizaciju Tvrđave Kanli Kula iz ovog projekta dobiti 230.000 eura koje će utrošiti za kupovinu 3D naočala i postavljanje info punkta preko kojeg će, kaže Tamara Vujević, ostvariti novi, interaktivni oblik komunikacije s turistima i doprinijeti valorizaciji Tvrđave i poboljšati turističku ponudu.

Javna ustanova Muzej grada Zenice sredstva će osim u digitalizaciju uložiti i u izradu predmeta kojima će posjetiteljima približiti povijest zeničkog kraja.

- U BiH imamo trenutnu situaciju da se ne financiraju baš kulturni projekti. Do sada su izrađene replike odjeće, poligon za streljaštvo, srednjovjekovna ognjišta koja su već aplicirana u Tvrđavu Vranduk i koja će se moći obići ove turističke sezone, a dalje nastavljamo sa snimanjem određenih dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj kuhinji i zanatima - kazao je Alen Karamehić ispred JU Muzej grada Zenice i zaključio kako je ovo velika stvar za njih jer im je ovo prvi put da sudjeluju u ovako velikom projektu te očekuje kako će im ovo biti jako korisno iskustvo kako u pisanju projekata tako i u apliciranju na EU fondove. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare