Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Forumu vatrogastva u Mostaru sudjelovali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije

Na Forumu vatrogastva u Mostaru sudjelovali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije

Potpredsjednica HGK te predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, Mirjana Čagalj naglasila je važnost zajedničke suradnje te organizaciju foruma na ovu temu

 U Mostaru je održan Forum vatrogastva Republike Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara, na temu:  'Priprema, pozor, vatra!', a u organizaciji Grada Mostara i Hrvatske gospodarske komore, na čiju je inicijativu cijeli događaj i pokrenut.

Potpredsjednica HGK te predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, Mirjana Čagalj naglasila je važnost zajedničke suradnje te organizaciju foruma na ovu temu.

- Vatrogasci su najvažnija linija obrane, baza sigurnosti i zaštite svake zajednice. Kada uđu u naš dom oni ne spašavaju samo našu imovinu, oni spašavaju i naše uspomene. Stoga im dugujemo osigurati kvalitetnu opremu i uvjete za treninge kako bi svoj posao mogli obavljati još bolje - kazala je Čagalj te izrazila zadovoljstvo što je ova suradnja započela na 1. zajedničkoj konferenciji foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, održanoj u listopadu, u Splitu.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban je istaknuo potrebu za što jačom i kvalitetnijom suradnjom napomenuvši da smo dužni vatrogascima pružiti maksimum počevši od tehničkih uvjeta.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji smo pokrenuli niz aktivnosti te smo u zadnjih godinu i pol dana izdvojili gotovo 8 milijuna kuna, a tu je i nabava 16 novih vatrogasnih vozila. Imamo planove i za stvaranje jedinstvenog trening centara koji bi mogao postati referentni centar za jugo-istočnu Europu - naglasio je Boban.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg je također napomenuo kako su svi prisutni na Forumu dio jedinstvenog prostora koji je u zoni rizičnog područja, stoga su zajedničko promišljanje i što bolja prekogranična suradnja ključni kako bismo osigurali sigurnost područja.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi Ante Sanader je zahvalio županu SDŽ koji je prepoznao važnost vatrogasnih zajednica i njihove uloge u društvu.

- Kroz EU projekte osigurali smo zapovjedno vozilo te planiranu izgradnju Regionalnog centra koji će se graditi na 80.000 kvadrata. U Hrvatskoj djeluje 20 vatrogasnih zajednica županija i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, s preko 150.000 vatrogasaca, od čega je 3.500 profesionalnih, te preko 50.000 dobrovoljnih vatrogasaca - kazao je Ante Sanader.

Na Forumu je upozoreno i na administrativno-zakonodavne prepreke u međunarodnoj suradnji vatrogasaca na terenu te su predstavljeni potencijali svih vatrogasnih zajednica kao i mogući oblici daljnje suradnje, poput izgradnje Regionalnog centra za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite Vučevica. Centar je zamišljen kao jedinstveno središte za osposobljavanje vatrogasnih snaga i civilne zaštite, a u sklopu kojeg bi bila i upravna zgrada, smještajni kapaciteti, učionice, prostorije sa simulatorima i ostalom sofisticiranom opremom te poligon sa suvremenim sadržajima za kvalitetnu obuku vatrogasaca.

Zaključno, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj i zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Damir Džeba predstavili su analizu mogućnosti financiranja potreba vatrogasnih zajednica putem  programa: INTERREG IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora; Interreg Adrion; Interreg Mediteran kao i natječaje u najavi operativnih programa Učinkovitih ljudskih potencijala (OPLJUP)  te Konkurentnosti i kohezije (OPKK).

Predstavljeni su natječaji na koje mogu aplicirati organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave te je ukazano na potrebu za jačanjem postojeće regionalne suradnje i osnaživanje vatrogasnih zajednica Republike Hrvatske, Crne Gore te Federacije BiH u zajedničkoj borbi i prevenciji protiv velikih šumskih požara.

Vaša reakcija na temu