Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Fred Matić u Solinu: Draže mi je reći 'Živio drug Tito' nego 'Za dom spremni'

Fred Matić u Solinu: Draže mi je reći 'Živio drug Tito' nego 'Za dom spremni'

Bojim se da se Dan antifašističke borbe sve više zanemaruje iako je to veliki dan za Hrvatsku

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Solinu bio je i saborski zastupnik Predrag Fred Matić. Polagali su vijenac palim borcima u Drugom svjetskom ratu i braniteljima iz Domovinskog rata te završili sjećanje tribinom Borba za slobodu 1941/1991/2017.

Upitali smo saborskog zastupnika SDP-a, branitelja koji je prošao torturu srpskih koncentracijskih logora zatire li se značaj Dana antifašističke borbe.

- Nažalost da. Dan antifašističke borbe je zanemaren praznik, osim što ga pamte kao neradni dan, ali bojim se da ga se sve više zanemaruje iako je to veliki dan za Hrvatsku. Obilježavamo dan početka borbe u kojoj su hrvatski partizani, hrvatski domoljubi iz onih vremena prvi stali na branik svoje zemlje, bez obzira kako se tada zvala. Oni su nam svojom žrtvom i borbom omogućili da na kraju Drugog svjetskog rata budemo na strani pobjednika, da budemo na strani antifašista. Trebali bismo to zadržati za budućnost. Niti jedan antifašist nije učinio ništa loše ikome, žao mi je zbog podjela u društvu zadnjih 25 godina vezano uz neke kontroverze koje se vežu za taj period. Međutim, niti jedan pokret nije bio sjajan ni bajan, možemo reći isto tako i da Domovinski rat nije baš bez mrlja, ali one ne mogu umanjiti veličinu naše borbe za slobodu. I ako je nešto zajedničko antifašistima iz 40-ih godina i braniteljima iz 90-ih, to su onda dvije stvari: borba za slobodu i borba protiv fašizma - odgovorio nam je.

Zanimalo nas je još i pomisli li ikada da bi se jednog dana netko mogao odnositi omalovažavajuće prema braniteljima i da ih prekrije zaborav kao što se događa antifašistima.

- Puno sam razmišljao o tome i vjerujte, strah me, naravno. Kad sam bio ministar, uvijek sam takva pitanja pitao neke od branitelja ili one koji se tako žele zvati, a ja ih ne priznam pod braniteljima. Srušili  su preko tri tisuće spomenika iz jednog razdoblja i to je poražavajuće. Znao sam reći ukoliko nešto ne poštuješ i smeta ti, pa prođi, spomenik nije naudio nikome nikada. Moram reći i da imamo i dobrih primjera u mnogim gradovima, spomenici borcima iz Drugog svjetskog rata i braniteljima su jedan do drugog. Nadopunjuju se.
Mogu Vam samo reći da ja volim svoju domovinu i nisam jedan od onih koji ginu za ideologiju, međutim, ovdje danas u Solinu puno mi je draže primjerice reći 'Živio drug Tito' nego 'Viva il Duce' ili 'Za dom spremni' - iskren je Matić.

Vaša reakcija na temu