Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gjurković: Nemoguća je misija zabraniti kvartovskim ekipama da popiju piće na zidiću

Gjurković: Nemoguća je misija zabraniti kvartovskim ekipama da popiju piće na zidiću

Nisu svi što popiju pivu niti pijančine niti proizvođači nereda. Za takve postoji Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

Gradskog vijećnika HNS-a Srđana Gjurkovića smo pitali hoće li dignuti ruku za predloženu zabranu ispijanja alkohola na splitskim ulicama.

- Ova odluka realno nije provediva. Uzmimo kao primjer Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji za prelazak kolnika na nepropisan način ili na znak crvenog svjetla na semaforu pješaka kažnjava novčanom kaznom od 300 kuna. Koliko se provodi i poštuje? Nedvojbeno je potrebno uvesti red, ali hoće li se ovim prijedlogom riješiti problem? Mislim da neće. 

Mislite li da će tako Split izgubiti dio svog mediteranskog identiteta i stila života?

- Zabranama stila ili načina života koji je na Mediteranu i našem gradu naročito karakterističan jednim pravilnikom se ne može dogoditi niti promijeniti, ali se može otežati. Naš je život grada na otvorenom, dinamičan na trgovima, zidićima, parkovima, kaletama... Zabraniti da ekipa u kvartu popije pivo na zidiću ili iza basketa ili malog baluna, to je nemoguća misija. 

Treba li prije donošenja ove odluke više uključiti građane?

- Pa ako treba raspisati referendum nakon šire javne rasprave onda sam za referendum. Način života i navike trebaju odlučivati svi građani.

Jeste li vi imali problema sa Splićanima koji piju na ulici?

- Nije lijepo vidjeti niti slušati komentare ljudi koji su alkoholizirani i posebno kad se uhvate ili žicaju za još alkohola ili najčešće viču... Ali to se ne rješava ovim pravilnikom već postojećim Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Neka se on primjenjuje pa neće biti problema. Imamo dobre zakone, ali se očito ne provode pa tražimo nekakva nova rješenja.  

Jeste li u nekom razdoblju života vi imali običaj s ekipom nazdraviti 'na zidiću' ili plaži, odnosno na mjestima gdje možda više to neće biti dopušteno? 

- Da, moja je generacija u mlađima danima sjedila na zidiću u kvartu ili obližnjem parku, kao što to danas čine neki mlađi. Popiti jedno pivo mi se nikad nije činilo ispijanjem alkohola u onom smislu kako to zvuči po definiciji. Nisu svi što popiju pivu niti pijančine niti proizvođači nereda. Za takve, ponavljam, postoji Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Vaša reakcija na temu