Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Goran Golovko će biti ravnatelj Splitskog ljeta!

Goran Golovko će biti ravnatelj Splitskog ljeta!

HNK Split će organizirati ljetnu kulturnu manifestaciju, a Ministarstvo kulture će je financirati

Grad Split će organizirati Splitsko ljeto autonomno, Ministarstvo kulture će suspendirati postojeći Pravilnik koji među ostalim kaže da ono imenuje ravnatelja. Split i HNK će zajedno napraviti novi Pravilnik, novi korak je to u vidu decentralizacije.

Ukratko, Goran Golovko će biti ravnatelj, a HNK će organizirati ljetnu kulturnu manifestaciju.

Splitsko ljeto ostaje nacionalni festival, a Ministarstvo kulture će ga financirati kao i druge kulturne manifestacije, i putem natječaja.

Senka Bulić nije u kombinaciji, rezime je presice u Banovini koja je u tijeku.

Kopernikanski obrat u pregovorima s Ministarstvom kulture, prema kojemu Grad Split samostalno organizira Splitsko ljeto i imenuje ravnatelja bez miješanja ministara, ali uz jedan dio financijske pomoći za program, iznijeli su gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnik Goran Kovačević, savjetnik za kulturu Igor Baković te intendant Goran Golovko. Također, uz predsjednicu Kazališnog vijeća HNK Split Ingu Tomić Koludrović.

Kovačević je pročitao postignuti dogovor.

- Ministarstvo kulture suspendirat će postojeći Pravilnik po kojemu je između ostalog i imenovanje ravnatelja Splitskog ljeta u njihovoj ingerenciji. Grad Split kao osnivač Festivala preuzet će autonomno organiziranje i programsku realizaciju Splitskog ljeta. Grad Split će organizaciju Splitskog ljeta povjeriti HNK Split, a ravnatelj Splitskog ljeta bit će intendant Goran Golovko. Splitsko ljeto ostaje nacionalni festival, Ministarstvo kulture će ga financirati u odnosu na potrebe programa i u skladu s uobičajenom praksom davanja potpora za slične manifestacije u kulturi - iznio je Kovačević.

Intendant Goran Golovko, kao i svi akteri, je sjao od zadovoljstva.

- Osobno mi je jako drago da je došlo do ovakvog raspleta situacije. Nisam još obavijestio djelatnike kazališta, to ću čim izađem odavde. Vrlo sam zadovoljan gradonačelniku i suradnicima (Goran Kovačević i Igor Baković, op.a.) na svemu što su poduzeli da bi do ovakvoga razrješenja došlo - kazao je Golovko.

Baković je ovaj dogovor nazvao jednim od ključnih trenutaka u ovih malo više od godinu i pol dana ove gradske uprave, jer ovakav redizajn Splitskog ljeta proizlazi iz kulturne strategije.

Kovačević je rekao da je ovo novo rješenje, ako bude dobro, bit će i trajno, dok je gradonačelnik prisnažio da će novi Pravilnik raditi Grad Split i HNK, što je iskorak ka decentralizaciji.

- Hvala ministrici što je sebe na neki način derogirala, a opet imamo Ministarstvo kulture uz nas. Uspjeli smo razgovorom i samo razgovorom - odgovorio je Baldasar na upit medija, koji su uzgred iskreno pohvalili uspjeh Splita, što je prelomilo stav ministrice Andree Zlatar Violić.

Tomić Koludrović je dodala da se postigao konsenzus zahvaljujući jedinstvu stavova, od kazališta do gradske uprave i podrške Golovku od samog početka.

Vaša reakcija na temu